Două ferme avicole din Potcoava şi una din Scorniceşti au solicitat sprijinul financiar pe Măsura 14 - Bunăstarea Animalelor

APIA Olt a înregistrat, în acest an, pentru prima dată cereri din partea crescătorilor de păsări. Astfel, două ferme avicole din Potcoava şi una din Scorniceşti şi-au luat angajamentul că asigură standarde superioare de creştere a păsărilor şi a accesat astfel sprijinul financiar în cadrul Măsurii 14- „Bunăstarea Animalelor”.

Fermierii din judeţul Olt au avut termen 15 februarie pentru a depune cererile de plată pentru anul 2020 aferente Măsurii 14 „Bunăstarea Animalelor”. Pentru pachetul A, destinat bunăstării porcinelor, au fost depuse, la fel ca în ceilalţi ani, şapte solicitări de la fermieri din judeţ, în timp ce pentru pachetul B, destinat bunăstării păsărilor au fost înregistrate în premieră cereri.

Astfel, la nivel judeţului Olt, trei crescătorii de păsări au solicitat sprijinul financiar în cadrul Măsurii „Bunăstarea Animalelor”. Este vorba despre două ferme avicole din Potcoava şi una din Scorniceşti. 

Plăţile pentru bunăstarea păsărilor pot fi acordate dacă beneficiarul:este fermier activ, deține autorizaţie sanitar - veterinară pentru întreaga exploatație,  se angajează să respecte cerințele de bază relevante și cerințele specifice subpachetelor pentru care aplică pe întreaga perioadă a angajamentelor.

Numărul maxim de cicluri de producţie eligibile în cadrul Măsurii 14 este de: 6,5 cicluri de producţie pe an – pui carne; 3,7 cicluri de producţie pe an – pui curcă; efectiv mediu anual – găini ouătoare și găini de reproducție rase grele.

Pentru categoriile pentru care eligibilitatea vizează un număr maxim de cicluri de producție pe an, pentru a fi considerat eligibil, durata unui ciclu de producție trebuie să fie de minim 90% din perioada de referință a unui ciclu de referință (luată în calcul în metodologia de calcul a plăților compensatorii), iar vârsta minimă de la care animalele sunt eligibile este de 35 de zile inclusiv pentru categoria pui de carne și 71 zile inclusiv pentru categoria pui de curcă.

În categoriile de animale neeligibile se încadrează: păsările care nu au intrat în categorie (ex: pui zburați, tineret de înlocuire, cocoși de reproducție, etc), păsările care nu au stat în exploatație perioada minimă de eligibilitate a ciclului de producție, păsările reformă, cele sacrificate de necesitate și mortalitățile,  numărul de păsări care depășește capacitatea maximă anuală a exploatației, inclusiv răriri (necesare pentru asigurarea denistății pe întreaga perioadă a ciclului de producție).

Ajutorul sau sprijinul nu poate fi acordat pentru un număr de animale mai mare decât cel declarat în cererea de plată.