Dosare penale şi închiderea saloanelor în care se fac injecţii cu acid hialuronic sau botox. DSP: „Medicul trebuie să aibă atestat eliberat de Ministerul Sănătăţii”

După solicitările repetate ale redactorilor Gazeta Noua, reprezentanţii DSP Olt au consultat legislaţia în vigoare şi au descoperit că saloanele care fac injecţii cu acid hialuronic sau toxină botulinică riscă dosar penal, iar unitatea poate fi închisă. Toţi cei care fac astfel de intervenţii trebuie să aibă atestate eliberate de Ministerul Sănătăţii.

Trimişi să consulte legislaţia din domeniu şi să ofere informaţii publice privind legalitatea efectuării injecţiilor cu acid hialuronic în mai multe saloane din Slatina, reprezentanţii DSP Olt ameninţă cu dosare penale şi închiderea unităţilor.

„Direcţia de Sănătate Publică Olt nu agreează astfel de practici în alte spaţii, decât cele medicale, nu în cabinete de cosmetică şi înfrumuseţare, unde se pot aplica doar practici neinvazive. DSP Olt, în cadrul controalelor curente şi la sesizare în saloanele de înfrumuseţare, în cazul identificării de practici tip invaziv, adică injectări cu acid hialuronic şi botox, va lua următoarele măsuri: suspendarea activităţii salonului verificat, sancţionarea administratorului societăţii, conform H.G. 857/ 2011, art. 3 (1), lit. e, cu amendă de la 20.000 lei la 40.000 lei. Totodată, vor fi anunţate organele de cercetare penala pentru exercitarea de activităţi medicale de către personal nespecializat în unităţi neautorizate din punct de vedere sanitar, conform conform H.G. 857/ 2011, cap. XV, art. 60”, se arată într-un comunicat al DSP Olt.

Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Olt spun că doar medicii specialişti pot efectua astfel de intervenţii şi doar în spaţii autorizate.

„Utilizarea acidului hialuronic intră în practicile medicale, ale medicilor de specialitate. Serviciile de înfrumuseţare de natură remodelare-reconstrucţie sunt intervenţii medicale şi medico-chirurgicale. Din acest considerent, ele pot fi efectuate într-un cadru spitalicesc, intraspitalicesc sau ambulatoriu, cabinet medical, de către personal medical de specialitate, chirurgi plasticieni, medici dermato-cosmetologi sau medici care fac dovada parcurgerii unui curs de specialitate în domeniu, dovedit printr-un document legal, atestat eliberat de Ministerul Sănătăţii. Pentru că intervenţiile fac parte din categoria terapiilor invazive, ele pot fi făcute în condiţii de siguranţă atât pentru pacient, cât şi pentru medicul care le practică, în condiţii de asepsie, în spaţii sigure din punct de vedere igienico-sanitar, instrumentar adecvat sterilizat, portul echipamentului de protecţie şi posibilitatea supravegherii uneori a pacientului după intervenţie”,
spun reprezentanţii DSP Olt.