Eveniment

2018-04-19, 16:03:13

Doi dintre membrii Clanului Fluture, din Drăgăneşti-Olt, mandate de arestare în lipsă, în dosarul primarului din Ghimbav

DNA Braşov a reţinut cinci persoane, printre care şi primarul oraşului Ghimbav, într-un dosar de abuz în serviciu, luare de mită şi spălarea banilor, trei dintre aceştia urmând să fie prezentaţi pentru mandat de arestare. Doi dintre membrii Clanului Fluture, din Drăgăneşti, vor fi şi ei prezentaţi pentru mandat, dar în lipsă.

Potrivit unui comunicat de presă al DNA, miercuri, au fost reţinuţi Dorel Toma, primarul oraşului Ghimbav, judeţul Braşov, pentru săvârșirea a șapte infracțiuni de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, toate în formă continuată, Ana Alina Georgean, contabil şef în cadrul primăriei, Lucia Dulcinatu, Sergiu Gunea şi Radu Tănase, totţi trei administratori ai unor societăţi comerciale.

DNA Braşov a dispus punerea în mișcare a acțiunii penale față de inculpații Fluture Goman, administrator în fapt al unor societăţi comerciale, pentru săvârșirea infracțiunilor de complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit în formă continuată (7 fapte) şi spălarea banilor, în formă continuată (5 fapte) şi Cristinel Goman, administrator al unei societăți comerciale, pentru săvârșirea infracțiunilor de complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit în formă continuată (2 fapte) şi spălare a banilor, în formă continuată (3 fapte).

Totodată, procurorii anticorupție au mai dispus efectuarea urmăririi penale față de suspectul Aurelian Geogean, soțul Alinei Geogean, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la luare de mită.

„În perioada 2009-2015, inculpatul Toma Dorel, primar al orașului Ghimbav și ordonator principal de credite, împreună cu inculpații Geogean Ana-Alina și Goman Fluture, în calitățile menționate mai sus, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, a dispus, cu încălcarea dispozițiilor legale, achiziționarea de produse (stâlpi de iluminat, mobilier stradal etc.), servicii sau lucrări (amenajare școli și terenuri etc.), de la societățile comerciale controlate de inculpații Goman Fluture, Dulcinatu Lucia, Goman Cristinel și Gunea Sergiu. Bunurile și serviciile respective au fost achiziționate la valori supraevaluate, în mod netransparent, neconcurențial, fiind favorizate firmele controlate de inculpații sus menționați. Procedura aplicată a fost cea a achiziției directe, sens în care inculpatul Toma Dorel a divizat contractele de achiziție publică în mai multe contracte distincte de valoare mai mică, fără o estimare prealabilă a valorii contractelor de achiziție publică și fără a include în valoarea contractelor de furnizare a produselor valoarea operațiunilor sau lucrărilor de instalare”, arată procurorii DNA Braşov.

Procurorii DNA mai spun că achizițiile respective au fost plătite cu sprijinul contabilului șef al Primăriei Ghimbav, Ana-Alina Geogean care, în exercitarea atribuțiilor de serviciu și cu încălcarea prevederilor legale, a semnat ordinele de plată în condițiile în care angajarea cheltuielilor s-a efectuat fără a se exercita controlul financiar preventiv asupra proiectelor de operațiuni și fără a se efectua lichidarea cheltuielilor. De asemenea, ordonanțarea cheltuielilor s-a efectuat formal, în lipsa avizelor emise de compartimentele de specialitate și fără să existe documente justificative care să certifice exactitatea sumelor de plată, recepția bunurilor sau executarea lucrărilor.

„În același context, în perioada 12 septembrie 2008 - 27 mai 2010, inculpata Geogean Ana-Alina a primit, în mod direct sau prin intermediul soțului său Geogean Aurelian, în 5 rânduri suma totală de 81.700 de lei, de la inculpatul Goman Fluture (prin persoane apropiate acestuia). Prin aceste demersuri, inculpații au cauzat un prejudiciu bugetului local al orașului Ghimbav de 18.014.392 lei, sumă care reprezintă totodată, un folos necuvenit pentru inculpatul Goman Fluture. În intervalul 2010 - 2015, pentru a disimula originea ilicită și a intra în posesia sumei totale de 7.794.175 de lei, obținută în modul descris anterior, inculpatul Goman Fluture i-a determinat pe ceilalți inculpați să transfere această sumă, cu titlul de plăți pentru operațiuni fictive, în conturile bancare ale unor societăți comerciale pe care le administra prin persoane interpuse. Ulterior, banii au fost retrași în numerar de administratorii legali sau de fapt ai acestor societăți comerciale, fiind remiși apoi inculpatului Goman Fluture”, mai spun procurorii DNA Braşov.

Joi, primarul oraşului Ghimbav, Dorel Toma, Ana-Alina Geogean şi Lucia Dulcinatu vor fi prezentați Tribunalului Brașov cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

„Față de inculpații Goman Cristinel și Goman Fluture, procurorii anticorupție vor înainta aceleiași instanțe de judecată o propunere de arestare preventivă în lipsă pentru o durată de 30 de zile”,
mai spune DNA Braşov.

Comentarii

Redacţia

2018-04-19 16:03:13

Conținutul website-ului www.gazetanoua.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea Gazeta Nouă. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa office@gazetanoua.ro

loading...