DOCUMENT. Eroarea FLAGRANTĂ din cererea DNA de urmărire penală a Rovanei Plumb. Semnăturile pe care procurorii nu le-au „văzut” pe HG-ul privind Insula Belina

Nota de fundamentare a a HG-ului prin care se modificau codurile de clasificaţie a Insulei Belina şi Braţului Pavel a avut avizele Ministerului Justiţiei şi Ministerului Finanţelor, deşi DNA susţine că acestea au lipsit.
În comunicatul de presă în care se anunţă începerea urmăririi penale a vicepremierului Sevil Shhaideh şi se cere aviz pentru cercetarea Rovanei Plumb, DNA susţine că în adoptarea H.G. 858/2013 nu s-au respectat normelor legislative, inclusiv prin aceea că proiectul de hotărâre nu a avut, la momentul adoptării, avizele Ministerului Justiţiei şi al Ministerului Finanţelor Publice.

Nota de fundamentare a HG-ului contrazice însă DNA. Documentul are semnăturile tuturor avizatorilor, respectiv Daniel Chitoiu în calitate de viceprim-ministru şi ministru al Finanţelor; Robert Cazanciuc, în calitate de ministru al justiţiei; Liviu Voinea, în calitate de ministru delegat pentru buget.

În ciuda evidenţei, DNA susţine însă contrariul.

„Astfel, în şedinţa de guvern din data de 6 noiembrie 2013, s-a adoptat H.G. 858/2013 prin care se modificau codurile de clasificaţie ale Insulei Belina şi Braţului Pavel, în sensul că, pe hârtie, se elimina apartenenţa acestora la bazinul hidrografic al Dunării, creând aparenţa că trecerea lor în proprietatea şi administrarea Consiliului Judeţean Teleorman nu mai impune adoptarea unei legi, ci este posibilă doar printr-o hotărâre de guvern.Modalitatea de adoptare a H.G. 858/2013, act cu caracter normativ, s-a abătut de la prescripţiile normelor legislative, inclusiv prin aceea că proiectul de hotărâre nu a avut, la momentul adoptării, avizele Ministerului Justiţiei şi al Ministerului Finanţelor Publice.Din probele administrate, a rezultat bănuiala rezonabilă că numita Rovana Plumb, în calitate de ministru al Ministerului Mediului şi Schimbărilor Climatice, cu intenţie, a iniţiat şi promovat H.G. 858/2013 (proces care a durat numai 17 ore), cu încălcarea procedurii de la nivelul Guvernului pentru elaborarea, avizarea şi prezentarea proiectelor de acte normativ”, se arată în comunicatul DNA.

sursa: gandul.info