Doar două persoane din judeţul Olt, acceptate să culeagă mazărea danezilor

Două persoane din judeţul Olt vor pleca, în această primăvară, la cules de mazăre în Danemarca, după ce au trecut de selecţia organizată în weekend la Râmnicu Vâlcea, unde au fost puse la bătaie 100 de locuri de muncă. Durata contractului este pe perioada iunie-octombrie, iar salariul este în funcţie de cantitatea de mazăre culeasă.

Patru persoane din judeţul Olt au participat la selecţia ce s-a desfăşurat la Râmnicu Vâlcea, pentru cules mazăre în Danemarca. Doar două dintre ele au fost acceptate, urmând ca în această primăvară să plece în străinătate. Contractul de muncă este pe o perioadă de cinci luni.

„Au participat patru persoane din judeţul Olt, însă doar două au fost acceptate. Este vorba despre o femeie şi un bărbat, Mai este o persoană rezervă, iar cealaltă a fost respinsă. Iniţial, şase persoane şi-au depus dosarul, însă doar patru au participat la selecţia de la Vâlcea”,
a declarat Elena Ţane, consilier EURES în cadrul AJOFM Olt.

Cazarea se face în rulote. În camping sunt disponibile: bucătarie, sală de mese, toalete, baie cu duşuri, maşini de spălat, internet wireless. Taxa de cazare plătită de lucrator pe zi este de 8 euro şi acoperă inclusiv gazul, apa şi electricitatea.

Transportul dus-întors, România-Danemarca, este în responsabilitatea lucrătorului. Pentru transportul de la locul cazării, la locul de muncă sau pentru cumpărături, angajatorul va pune la dispoziţia lucrătorilor un autobuz, contracost pentru 1,5 euro pe zi de persoană. Opţional, lucrătorii pot să îşi aleagă alt mijloc de transport la locul de muncă.

Durata contractului este iunie-octombrie, iar programul de lucru este de 30-40 de ore, şase zile pe săptămână.

Plata muncii este în funcţie de cantitatea culeasă în ladiţe, caserole cu gramaj specific. Salariul este 0,6 euro brut pe kilogram, plus 12,5% alocaţie de concediu. Impozitul şi contribuţiile sociale se vor deduce din salariu, conform legislaţiei daneze.