Directorii de şcoli din Olt şi adjuncţii lor, la evaluarea anuală

Managerii unităţilor de învăţământ din judeţul Olt şi adjuncţii lor au început evaluarea anuală, în urma căreia primesc calificative. Calificativul „nesatisfăcător” este echivalent cu schimbarea din funcţie.

Din acest an, evaluarea directorilor este făcută după o nouă metodologie. Potrivit acesteia, inspectoratul școlar va evalua activitatea directorilor, dar și directorilor adjuncți, care au ocupat aceste funcții pentru o perioadă minimă de 90 de zile.

De asemenea, se prevede că se va face evaluarea și pentru cei care și-au dat demisia în timpul anului școlar. Dacă o persoană a ocupat, pe parcursul unui an școlar, mai multe funcții de conducere la nivelul unei unități de învățământ sau la mai multe, evaluarea se realizează distinct pentru activitatea managerială desfășurată în fiecare dintre funcțiile respective și pentru fiecare unitate de învățământ în parte și se finalizează cu acordarea unui punctaj pentru fiecare dintre perioadele în care a ocupat funcțiile de conducere respective.

Punctajul final este media ponderată a punctajelor obținute pentru fiecare funcție. De asemenea, în noua legislație se prevede că inspectoratele școlare pot dispune evaluarea activității.

„Am început deja evaluarea directorilor pe noua metodologie, pe care am postat-o şi pe site. În această perioadă, inspectorii realizează evaluarea de etapă a directorilor, în sensul că merg în unităţile de învăţământ şi verifică existenţa documentelor care certifică îndeplinirea criteriilor din fişa de evaluare. Urmează ca, în perioada următoare, până la 1 august, directorii să-şi depună raportul de autoevaluare, un CD cu documentele doveditoare şi fişa de autoevaluare. Răspunsul îl vor primi, în toamnă, până pe 30 septembrie. Există două diferenţe majore în noua metodologie. Prima ar fi introducerea în metodologia de evaluare a directorilor a acestei evaluări de etapă, care este realizată de o comisie, nu doar de inspectorul de zonă. De asemenea, metodologia impune existenţa CD-ului cu documentele doveditoare. În momentul în care ei ştiu care sunt documentele ce atestă îndeplinirea indicatorului respectiv, le scanează şi le pun pe CD”, a declarat inspectorul şcolar general al ISJ Olt, Felicia Man.

Rezultatul evaluării se va concretiza tot prin acordarea calificativului, dar pentru menținerea funcției nu mai este obligatoriu cel mai mare punctaj. Cadrele didactice care vor obține 85 – 100 de puncte vor avea calificativul „foarte bine“, iar cele care vor avea între 70 și 84,99 puncte vor primi calificativul „bine“. În ambele situații, efectul este de menținere în funcția de conducere. Pentru 60 – 69,99 puncte, comisia de evaluare va da calificativul „satisfăcător“, menținere pe funcție și monitorizare, precum și o reevaluare la un interval de trei-șase luni. Managerii vor pierde contractul de management sau nu vor mai fi numiți cu detașare în interesul învățământului decât în cazul calificativului „nesatisfăcător“, care se acordă pentru 60 de puncte.

„Toată lumea este evaluată, inclusiv directorii care au cel puţin 90 de zile de activitate în funcţia de director. Se realizează o medie ponderată în funcţie de numărul de zile în care a îndeplinit numărul de zile, conform unei formule”, a mai declarat Felicia Man.