Director de liceu tehnologic din Slatina: „Având în vedere cererea de forţă de muncă de pe platforma industrială, elevii noştri au şanse reale de angajare”

Reprezentanţii unităţilor de învăţământ profesional şi tehnic din Slatina le recomandă părinţilor să-şi îndrume copiii către şcolile profesionale sau liceele tehnologice, argumentând că după absolvire aceştia îşi pot găsi cu uşurinţă un loc de muncă şi, totodată, pot să-şi continue studiile.

Directorul Liceului Tehnologic „Alexe Marin” din Slatina, Marian Croitoru, a declarat că elevii de clasa a IX-a au reuşit să se adapteze programului liceului, dar şi practicii pe care o fac la Prysmian. După absolvire, cei mai mulţi dintre ei se vor putea angaja aici.

„Atât eu, cât şi colegii mei am rămas impresionaţi, după o lună de şcoală, de generaţia de elevi care anul acesta a intrat în clasa a IX-a, mai ales de cei de la şcoala profesională, care s-au adaptat foarte bine la programul şcolii. Chiar o clasă de dual a început practica la Prysmian Group şi, după câteva zile de practică, elevii sunt încântaţi, iar din discuţiile cu cei de la Resurse Umane şi conducerea societăţii sunt mulţumiţi de ei. Se implică, sunt activi, sunt dornici de a învăţa”, a declarat Croitoru.

Conducerea unităţii de învăţământ vrea ca anul viitor să extindă numărul claselor de învăţământ profesional dual şi să atragă un nou agent economic în proiect.

Învăţământul dual este o formă de organizare a învăţământului profesional şi tehnic cu următoarele caracteristici specifice: este organizat la iniţiativa operatorilor economici interesaţi, în calitate de potenţiali angajatori şi parteneri de practică; asigură oportunităţi sporite de educaţie şi formare profesională pe baza unui contract de parteneriat şi a unor contracte individuale de pregătire practică, prin pregătirea practică organizată în răspunderea principală a operatorilor economici; operatorii economici asigură pregătirea practică a elevilor, bursă la nivelul celei acordate din fonduri publice şi alte cheltuieli pentru formarea de calitate a elevilor; facilitează implicarea operatorilor economici în mecanismele decizionale la nivelul unităţii de învăţământ partenere. Totodată, elevii primesc 200 lei de la stat, iar operatorul economic le mai asigură încă 200 de lei.

„Este o clasă cu două specialităţi, 14 cu specializarea electrician pentru aparatură de joasă şi medie tensiune şi 14 cu specializarea electronist aparate şi echipamente. Nu au început, încă, discuţiile privind planul de şcolarizare pentru anul viitor. Undeva în luna decembrie, vom demara discuţiile cu agenţii economici pentru repetarea acestei experienţe de învăţământ dual. Vom propune celor de la Prysmian să mai înfiinţeze o clasă, din anul şcolar viitor, şi de asemenea, vom avea discuţii cu Altur SA pentru înfiinţarea unei clase de învăţământ dual. Anul acesta este primul an în care Liceul Tehnologic «Alexe Marin» şi-a realizat clasele de a IX-a de la prima repartizare. Avem două clase cu câte 28 de elevi şi constatăm că aceştia sunt interesaţi şi motivaţi să înveţe. Este pentru prima oară când se întâmplă acest lucru”
, a mai spus Marian Croitoru.

Pe lângă faptul că îşi pot găsi cu uşurinţă un loc de muncă, absolvenţii şcolilor profesionale şi liceelor tehnologice îşi pot continua oricând studiile, urmând cursurile unei universităţi, susţine directorul Liceului „Alexe Marin”.

„La toate întâlnirile cu părinţii, le-am recomndat să-şi îndrume copiii către învăţământul profesional nu pentru că suntem noi un liceu tehnologic, dar copiii au mai multe variante: pot învăţa o meserie, după care pot urma o facultate tehnică. Chiar au un avantaj. Din discuţiile cu unii părinţi ai elevilor de la  colegii teoretice, ai căror copii au mers la facultăţi tehnice, au avut probleme în anul întâi pentru că nu aveau noţiuni tehnice. Pe când un absolvent de liceu tehnologic sau de şcoală profesională dobândeşte, în patru ani, respectiv trei ani, multe cunoştinţe tehnice sau învaţă o meserie. Având în vedere cererea de forţă de muncă de pe platforma industrială Slatina, au şanse reale de angajare”,
mai spune Croitoru.