Din cauza focarului de pestă porcină din Teleorman, circulaţia porcilor în comunele Cilieni, Tia Mare, Izbiceni şi Giuvărăşti a fost interzisă

Un nou focar de pestă porcină a fost confirmat luna aceasta în judeţul Teleorman, la 13 kilometri de judeţul Olt. Astfel, autorităţile au adoptat un plan de măsuri, şase localităţi intrând în zona de supraveghere. Din cauza pestei porcine, circulaţia porcilor în comunele Cilieni, Tia Mare, Izbiceni şi Giuvărăşti a fost interzisă.

Întrunite la nivelul Prefecturii Olt, autorităţile locale au dispus măsuri la nivelul a şase localităţi din judeţ, în vederea prevenirii apariţiei de noi focare de pestă porcină în Olt.

Deşi este perioada în care mulţi olteni încep să-şi procure purcei pe care să-i îngraşe pentru Crăciun, DSVSA Olt a interzis circulaţia suinelor în Cilieni, Tia Mare, Potlogeni şi Doanca (sate ce fac parte din Tia Mare), Izbiceni şi Giuvărăşti.

Purtătorul de cuvânt al DSVSA Olt, medicul Venera Popa, a precizat că este cel de-al doilea focar pe care îl notifică Teleroman, în februarie, pentru această zonă.

„S-a aprobat planul de măsuri de supraveghere pentru localităţile Cilieni, Tia Mare, Potologeni, Doanca, Izbiceni şi Giuvărăşti, ca urmare a focarului din Teleorman, descoperit la porci domestici dintr-o gospodărie din Uda-Clocociov. Astăzi, am fost notificaţi de colegii din Teleorman în legătură cu acest focar. Este cel de-al doilea focar notificat de Teleorman care a interesat judeţul Olt, primul fiind pe 1 februarie, când s-a întrunit şi Centrul Local de Combatere a Bolilor (CLCB), atunci au fost prinse în supraveghere doar Izbiceni şi Giuvărăşti. Miercuri s-a şi finalizat acţiunea de recensământ şi efectuarea examenelor clinice şi nu s-au descoperit porci bolnavi sau morţi”, a spus Venera Popa.

Tot în cele şase localităţi, specialiştii DSVSA Olt vor face recensământul tuturor exploataţiilor de porci prin inspecţia acestora, ocazie cu care se va face şi examenul clinic al tuturor porcilor. Sunt interzise circulaţia şi transportul porcilor pe drumurile publice din aceste localităţi. Porcii nu pot părăsi exploataţia în care sunt ţinuţi, iar medicul veterinar trebuie să fie notificat despre animalele bolnave sau moarte.

DSVSA Olt insistă pe respectarea măsurilor de igienă. Astfel, cei care intră şi ies din adăposturile suinelor trebuie să-şi schimbe hainele şi încălţămintea, să se spele pe mâini şi să nu hrănească animalele cu resturi alimentare sau furaje din zonele afectate de virusul pestei porcine africane.