Din cauza confuziei, producătorii sunt amendaţi abuziv. Legea 145/2014 va fi modificată pentru protejarea fermierilor autohtoni

Pentru că inclusiv autorităţile cu atribuţii în control fac confuzie între producătorii autorizaţi şi comercianţi, reprezentanţii Ascociaţiei Tinerilor Fermieri Olt au solicitat autorităţilor modificarea Legii 145/2014. Fermierii olteni se plâng de abuzuri din partea inspectorilor care aplică amenzi producătorilor autorizaţi, care plătesc în mod normal impozit pe norma de venit. O nouă întâlnire a Comisie de Agricultură din Camera Deputaţilor, de săptămâna viitoare, va aduce mai multe clarificări la actul normativ care reglementează comerţul în pieţe.

Reprezentanţii Asociaţiei Tinerilor Fermieri Olt au sesizat Ministerul Agriculturii şi Comisia de Agricultură din Camera Deputaţilor despre proasta aplicare a Legii 145/2014, care reglementează comerţul agroalimentar din pieţe.

Reprezentanţii fermierilor olteni spun că au apărut conflicte între producători şi administratorii de pieţe. Totodată, la întâlnirea ce a avut loc, săptămâna trecută, la nivelul Comisiei de Agricultură din Camera Deputaţilor s-a discutat şi despre confuzia dintre fermierii cu atestat de producător eliberat de primărie şi cei cu certificate de înregistrare eliberate de Oficiul Registrului Comerţului.

Preşedintele Asociaţiei Tinerilor Fermieri Olt, Florin Ciobanu, a precizat că această confuzie a făcut ca foarte mulţi producători ce deţineau CUI să fie alungaţi de pe locurile destinate lor din pieţe. 

„S-a discutat despre modificările ce vor fi aduse Legii 145/2014. Legea a mai suferit modificări, dar tot nu au fost rezolvate problemele care există în pieţe. Se fac confuzii mari între producătorii care au atestat şi între cei care deţin CUI eliberat de Registrul Comerţului. O parte dintre producători se transformă în persoane fizice autorizate în momentul în care accesează fonduri europene. Confuzia de aici apare, administratorii pieţelor au făcut confuzia. În mai toate pieţele, producătorii noştri care erau autorizaţi au fost transferaţi de pe locurile destinate productorilor către locurile comercianţilor. Legea spune clar că 40 la sute din numărul tarabelor din piaţă trebuie să fie puse la dispoziţia producătorilor”, a spus Ciobanu.

Mai mult de atât, acesta a declarat că şi autorităţile cu atribuţii în control fac confuzie între producătorii autorizaţi şi comercianţi şi aplică abuziv amenzi.

„La toate controalele făcute de ANAF sau alte autorităţi ale statului realizate în pieţe, am avut probleme, pentru că se face confuzia între producătorul autorizat şi comerciant. Astfel, producătorii ce deţineau CUI primeau amenzi. Există o reglementare care spune foarte clar că producătorii agricoli atât cei cu atestat, cât şi cei cu Certificat de Înregistrare la Registul Comerţului, care au cod principal pe cel de producător, sunt impozitaţi pe norma de venit. Nu au nicio legătură cu veniturile, nu se impozitează în baza vânzărilor”, a adăugat Ciobanu.

Pentru modificările aduse Legii 145/2014, Florin Ciobanu, va participa, săptămâna viitoare, la o nouă şedinţă a Comisiei de Agricultură din Camera Deputaţilor.

Prin urmare, se aşteaptă să fie aduse şi alte modificări acestui act normativ. Astfel, fermierii vor fi obligaţi să afişeze preţul şi locul de producţie şi o copie a atestatului de producător, care va avea o valabilitate de şapte ani. Totodată, producătorii vor fi nevoiţi să deţină şi un document eliberat de forma asociativă din care fac parte.