DGASPC Olt arată cu degetul spre asistenţii sociali din comune. Dezinteres total în 20 de primării din judeţ, care nu au trimis niciodată fişele de monitorizare

Reprezentanţii DGASPC Olt îi acuză pe asistenţii sociali din primării că nu se implică în problemele familiilor ce au copii, în schimb preferă măsuri pentru instituirea plasamentului. Şefa DGASPC Olt, Rădiţa Piroşca, a precizat că dezinteresul este total în 20 de primării din judeţ, care nu au trimis niciodată fişa de monitorizare, deşi legislaţia este în vigoare de mai bine de zece ani.

Specialiştii DGASPC Olt solicită asistenţilor sociali olteni să se implice în problemele comunităţii din care provin, mai ales când sunt implicaţi copii.

Directorul DGASPC Olt, Rădiţa Piroşca, a precizat că foarte multe ONG-uri sunt dispuse să ajute familiile nevoiaşe, însă asistenul social este cel care trebuie să facă diligenţele necesare.

„Eu nu zic că familiile vor depune toate eforturile să-şi depăşească situaţia complicată, însă dacă asistenţii sociali rezolvă azi un caz, mâine altul, se schimbă ceva. Asistentul social din comună este cel care trebuie să mobilizeze comunitatea sau ONG-urile, pentru că sunt multe care vor să ajute, dar nu cunosc situaţia. Noi am integrat un copil la Fărcaşele, i-am făcut baie, sobă, bucătărie, pentru că am găsit pe cineva care a vrut să ajute. Am găsit o fundaţie care a băgat lumină într-o casă, am cumpărat într-o alta electrocasnice. Asistenţii sociali au cinci cazuri într-o comună. Trebuie ca ei să facă un proiect pentru o familie, să găsească un patron, să-i expună cazul, pentru că altfel nu vine nimeni să dea bani. Trebuie să caute suport şi să consilieze familiile aflate în criză”, a spus Piroşca.

Mulţi dintre asistenţii sociali nu cunosc legislaţia, prin urmare nici nu ştiu cum să o aplice. Reprezentanţii DGASPC Olt spun că dezinteresul este total în 20 de primării din judeţ, care nu au trimis niciodată o fişă de monitorizare, deşi legislaţia prevede acest lucru din 2007.

„Asistentul social trebuie să citească măcar o dată pe săptămână legislaţia. Avem 20 de localităţi din judeţ, care nu au trimis niciodată fişa de monitorizare, obligatorie din 2007. Prin această fişă de monitorizare, asistentul social identifică şi evaluează toate problemele. În această fişă, se transmite o statistică cu toţi părinţii plecaţi în străinătate. Dacă nouă nu ne-au trimis din 2007 niciodată o astfel de fişă, este posibil ca ei să nici nu ştie câţi părinţi sunt plecaţi în străinătate. Nu acuz, dar există legislaţie pe care trebuie să o respectăm”, a adăugat Piroşca.