DGASPC Olt a reluat evaluările la domiciliul celor care doresc să devină părinţi pentru copiii părăsiţi

Direcţia de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Olt caută să încadreze, în cadrul proiectului „TEAM-UP: Progres în calitatea îngrijirii alternative a copiilor”, 20 de asistenţi maternali. Până în acest moment, doar trei persoane din judeţul Olt au fost încadrate ca asistenţi maternali profesionişti, iar alte trei urmează cursuri de instruire. Ce interesaţi pot depune cereri de evaluare, salariul pentru persoanele care vor fi încadrate în muncă ajungând undeva la 3.000 de lei.

Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Olt, în calitate de partener, în cadrul Proiectul  „TEAM-UP: Progres în calitatea îngrijirii alternative a copiilor”, împreună cu Autoritatea Națională pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adopție în calitate de beneficiar, desfășoară  încă de anul trecut o campanie de identificare și recrutare a persoanelor cu domiciliul în județul Olt, care doresc să devină asistenți maternali profesioniști.

Proiectul  „TEAM-UP: Progres în calitatea îngrijirii alternative a copiilor” are ca obiectiv prioritar reducerea numărului de copii și tineri plasați în instituții, prin consolidarea rețelei de asistenți maternali profesioniști.

Începând din luna mai 2020, DGASPC Olt a reluat evaluările la domiciliu a persoanelor care doresc să devină asistenți maternali profesioniști și a organizat un curs de formare inițială în profesia de asistent maternal profesionist,în perioada 20.05.2020 – 29.05.2020.  Din cele 25 de persoane ale căror cereri au fost evaluate, trei au fost angajate, trei urmează cursurile de asistenți maternali profesioniști, iar 19 cereri au fost respinse", anunţă DGASPC Olt.   

DGASPC Olt informează lunar primăriile din județul Olt cu privire la continuarea procesului de angajare de noi asistenți maternali profesioniști, solicitând sprijinul acestora pentru distribuirea de afișe și flyere, înaintându-le totodată și modelul de cerere de evaluare în vederea eliberării atestatului de asistent maternal profesionist, curriculum vitae și acordul pentru utilizarea datelor cu caracter personal. În luna mai, informări în acest sens au fost trimise către primăriile Caracal, Balş şi Vulpeni. 

Întrucât în anul 2020, obiectivul constă în angajarea a 20 de asistenți maternali profesioniști noi, iar în perioada ianuarie-mai 2020 au fost angajați trei dintre aceștia,  Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Olt face în continuare apel către persoanele cu domiciliul în județul Olt, care doresc să devină asistenți maternali profesioniști, să ia legătura prin fax la nr. 0249412692, telefon nr.  0372-713562, 563, 564, 565, 0349-408182–  (interior 51),  e-mail: office@dgaspc-olt.ro cu Serviciul Management de Caz pentru Copil, pentru informații privind procedura de obținere a atestatului de asistent maternal profesionist sau să acceseze site-ul www.dgaspc-olt.ro”, mai transmite insitutuţia.

Potrivit reprezentanţilor DGASPC Olt, salariul de încadrare pentru un asistent maternal variază în funcţie de vechime şi de numărul de copii luaţi în plasament, dar şi dacă micuţii au o formă de handicap, pentru care se acordă un spor. Astfel, un asistent maternal are un salariul brut de minimum 2.781 de lei, pentru un singur copil, cea mai mică vechime. Acesta va mai primi 600 de lei alocaţia de hrană, plus alocaţia de stat. Pentru al doilea copil va mai primi un spor de 15 la sută. Pentru îngrijirea unui copil cu handicap sporul ajunge şi la 25 la sută.