Dezastru pentru olteni la examenul de Bacalaureat

54,26% dintre elevii olteni au reuşit să promoveze bacalaureatul, examenul înregistrând cele mai slabe rezultate din ultimii ani. Doar doi elevi au luat nota 10, ambii la Colegiul Naţional „Ion Minulescu” Slatina, cea mai mică rată de promovabilitate, 2,45%, fiind înregistrată la Colegiul Tehnic „Ion Mincu” Slatina.

Doar doi dintre cei 4.314 elevi din judeţul Olt care au susţinut examenul de bacalaureat au reuşit să ia nota maximă, procentul de promovabilitate fiind de 54,26%. Cei doi sunt elevi la Colegiul Naţional „Ion Minulescu”: Roxana Gabriela Tănase şi Laurenţiu Cornel Ţăndărică. Rezultatul este dezastruos în comparaţie cu alţi ani, dar în ton cu ceea ce s-a întâmplat în toată ţara. Dacă în 2010 promovabilitatea în judeţ a fost de 79,14 la sută, în 2009 89,21 la sută dintre candidaţi luau examenul.


În clasamentul pe licee conduce Liceul Teoretic „Mihai Viteazul” Caracal, unde toţi elevii au promovat examenului, urmat de Colegiul Naţional „Ion Minulescu” Slatina cu o promovabilitate de 99,22%, Colegiul Naţional „Radu Greceanu” Slatina-99,15%, Colegiul Naţional „A.I. Cuza” Corabia-98,24% sau de Liceul Teoretic „Petre Pandrea” din Balş-95,93%. La polul opus, liceele cu cele mai proaste rezultate sunt: Colegiul Tehnic „Ion Mincu” Slatina, unde doar 2,45% dintre elevi au luat examenul, Colegiul Agricol „Dimitrie Petrescu” Caracal-8,2%, Liceul Văleni-10,34% sau Colegiul Tehnic Metalurgic Slatina-11,25%.

„Cred că vom fi în top”

Reprezentanţii Inspectoratului Şcolar al Judeţului spun că rezultatele obţinute de elevii olteni nu sunt chiar atât de îngrijorătoare având în vedere drama absolvenţilor de liceul din toată ţara.

 

„Credeţi că este o rată mică a promovabilităţii? Eu cred că vom fi în top din ceea ce văd la televizor. Este adevărat că spre deosebire de anii trecuţi este mult mai mică”, a declarat inspectorul şcolar adjunct Geanina Pârvu, preşedintele Comisiei Judeţene de Bacalaureat.


Mariana Gheorghe, şefa ISJ Olt, crede că rezultatele dezastruoase din acest an sunt pildă elevilor care au sperat să promoveze bacalaureatul altfel decât învăţând.

 

„Cred că este o promovabilitate normală având în vedere faptul că elevii au fost bine supravegheaţi. Cred că este aşa de mică şi din cauza liceelor industriale şi a celor de la seral pentru că cei de la zi sunt copii buni. Anul acesta numărul celor de la seral a fost foarte mare, iar media se face pe toţi elevii”, a declarat ea.

 

Inspectorul general a ţinut să precizeze că situaţia liceelor care au obţinut rezultate dezastruoase va fi analizată de ISJ: „O să facem o analiză la fiecare şcoală şi vom lua măsurile care se impun. Elevii trebuie să înţeleagă că trebuie să pună mâna pe carte pentru că nu se poate altfel”.

Dezastru la „Ion Mincu” şi Văleni

Cele mai proaste rezultate din judeţ la examenul de bacalaureat s-au înregistrat la Liceul Văleni, unde din 29 de elevi doar trei au promovat. Situaţia îngrijorătoare este şi la Colegiul Tehnic „Ion Mincu” din Slatina, doar cinci elevi din 204 reuşind să ia note peste şase.