Despăgubiri pentru fermierii din nordul judeţului ale căror culturi agricole sunt distruse de animale sălbatice. Noua procedură, elaborată de Ministerul Pădurilor, la solicitarea deputatului Iancu

Ministerul Apelor şi Pădurilor a elaborat şi va aproba o nouă procedură prin care fermierii ale căror culturi agricole sunt distruse periodic de animale sălbatice să poată beneficia de despăgubiri rezonabile.

Potrivit deputatului de Olt, Marius Iancu, reprezentanții ministerului au dispus verificarea dosarelor proprietarilor de terenuri care nu au primit despăgubiri nici anul trecut. Parlamentarul a adresat o interpelare Ministerului Apelor şi Pădurilor, solicitând un răspuns la întrebarea „De ce nu sunt acordate despăgubiri proprietarilor de terenuri din nordul județului ale căror culturi sunt distruse periodic de animalele sălbatice?”.

„În răspunsul primit de la Ministerul Apelor și Pădurilor, la întrebarea pe care am adresat-o «De ce nu sunt acordate despăgubiri proprietarilor de terenuri din nordul județului ale căror culturi sunt distruse periodic de animalele sălbatice?», se arată că o nouă procedură prin care fermierii să poată beneficia de despăgubiri rezonabile a fost elaborată și va fi aprobată, iar reprezentanții ministerului au dispus verificarea dosarelor proprietarilor de terenuri care nu au primit despăgubiri nici anul trecut. Ministerul Apelor și Pădurilor a suplimentat și cotele de recoltă la mistreț și cerb lopătar pentru sezonul de vânătoare 2017-2018. Aceste măsuri pot rezolva problemele fermierilor din zona Scornicești - Poboru - Spineni - Leleasca, dar voi urmări dacă acestea vor fi realizate. Fermierii trebuie să primească despăgubiri, iar aceste situații nu trebuie să se mai repete”, a afirmat Marius Iancu.

În urmă cu o lună, primarul comunei Poboru, Iulian Bărăscu, a organizat o întâlnire la care au participat deputatul Marius Iancu, proprietarii de terenuri din zona Scornicești - Poboru - Spineni - Leleasca și reprezentanții celor patru fonduri de vânătoare din zonă. Fermierii au solicitat să li se acorde despăgubiri pentru pagubele produse atât în anii trecuți, cât și în acest an, iar reprezentanții fondurilor de vânătoare care sunt suprapopulate cu cerbi lopătari și mistreți vor mărirea cotei de vânătoare şi posibilitatea de a vâna organizat atunci când sezonul de vânătoare este închis, dar animalele distrug culturile. Autoritățile locale sunt îngrijorate pentru că animalele au ajuns și în gospodăriile oamenilor.