De mai bine de 25 de ani, o familie din Redea produce pâine pe vatră. În cuptorul brutăriei, vechi de zeci de ani, sunt produse zilnic 5.000 de franzele

De mai bine de 25 de ani, o familie din Redea face pâine pentru întreaga comunitate. Familia Iliescu a preluat brutăria satului şi produce pâine în cuptorul vechi de zeci de ani. Pentru că pâinea lor este coaptă pe vatră, iar reţeta este simplă, fără amelioratori, pita lor are un gust autentic, greu de găsit în vremurile actuale. Aşa a ajuns brutăria de la Redea să vândă 5.000 de produse pe zi, oferta cuprinzând franzelă, pâine împletită, lipii fără amelioratori şi pâine de ţest.

Familia Iliescu din Redea produce pâine pentru întreaga comunitate, iar produsele lor au intrat şi în câteva magazine din zona Caracal.

Totul a început în 1994, când familia din Redea a preluat brutăria satului. Au modernizat spaţiul, însă au păstrat cuptorul exact cum era. Acest cuptor, vechi de zeci de ani, dă gustul pâinii de altădată.

„Am început în 1994, am preluat fosta brutărie a CAP-ului, a satului, care este situată chiar în Redea. Este o afacere de familie şi păstrată la nivelul unei afaceri mici, locale, nu avem interese să producem industrial. Am transformat încăperea, dar am păstrat cuptorul, doar l-am recondiţionat. Este un cuptor vechi din vremea comuniştilor. Noi ne axăm pe produse cu gust, nu producem pe bandă. Toată pâinea este făcută manual, doar malaxatul este automatizat. Inclusiv pâinea este băgată şi acum în cuptor cu lopata de lemn. Pâinea este coaptă pe vatră, este un cuptor autentic, cu vatră. Sunt cuptoare la firme mari ce produc pâine care imită vatra, dar al nostru chiar este autentic”,
a spus administratorul brutăriei din Redea, Cătălin Iliescu.

Acesta a precizat că îi este foarte greu să găsească oameni care să ştie să întreţină un astfel de cuptor. Meşterul din zonă, care avea în grijă cuptorul, a decedat în urmă cu trei luni.

„Pâinea noastră va fi şi mai căutată în timp, pentru că astfel de cuptoare nu vor mai exista. Omul cu care colaboram noi şi ne schimba vetrele a decedat acum trei luni. Era bătrân! Nimeni nu mai ştie să facă astfel de cuptoare. Cuptorul are o diagramă de coacere, are anumite ţevi care sunt umplute cu o anumită cantitate de apă ca să menţină temperatura. Nu se încălzeşte direct cu focul în vatră, se încălzeşte indirect, are patru-cinci straturi: de piatră de munte, de sticlă, de nisip. Nu mai sunt meşteri. Am învăţat câte ceva de-a lungul timpului, însă este foarte greu. Ţevile se taie la o anumită dimensiune... cum vine focarul, este complicat. Numai cine a făcut poate să întreţină astfel de cuptoare. Avem 20 de angajaţi, însă forţa de muncă este o mare problemă, pentru că nu mai găseşti brutar, modelator, cocător, trebuie să-i formezi pe toţi”,
a adăugat Cătălin Iliescu.

În brutăria de la Redea este produsă pâine după o reţetă tradiţională, doar cu făină, apă şi drojdie, însă magazinele de desfacere au cerut şi pâine cu un termen de valabilitate mai mare. Pentru că produsul lor este unul de nişă, nu le-a fost greu să pătrundă pe piaţă.
 
„Avem două categorii de produse, cea care conţine amelioratori şi pe care ne-o cer magazinele, pentru că se păstrează mai mult, dar avem şi varianta de pâine fără amelioratori. Lipia este fără amelioratori. Pâinea fără amelioratori nu se poate face franzelă, este foarte greu, iar procesul foarte îndelungat. Cuptorul are o şarjă de 250 de pâini. Având o pâine diferită şi pentru că suntem de mult pe piaţă, nu ne este greu să concurăm cu marii producători. Avem locul nostru”,
a precizat Cătălin Iliescu.

5.000 de pâini sunt coapte zilnic în brutăria de la Redea


În cuptorul brutăriei din Redea sunt coapte zi de zi 5.000 de pâini, franzele şi lipii. Produsele sunt vândute şi în câteva magazine din Caracal.

„Vindem la Caracal, colaborăm cu magazinele din oraş. Nu avem magazin propriu, nu este fezabil să vinzi doar pâine. Vindem cam 5.000 de pâini pe zi din toată gama. La Slatina nu vindem încă, intenţionăm, dar este departe, trebuie să găsim şi magazine partenere şi este complicat. Lipiile noastre ar putea avea priză în Slatina, mergem pe segmentul de nişă”, a adăugat Cătălin Iliescu.

Pâinea este fabricată şi din grâu recoltat de pe ogoarele din Redea.

„Când suntem la începutul campaniei de recoltat, grâul îl luăm de la noi, pentru că avem şi terenuri agricole, dar cumpărăm şi făină. Acum doi ani am mers pe grâu cumpărat de la populaţie, cu bonuri de consum. Vine omul, ne aduce grâul şi primeşte o cartelă în schimb, pe baza căreia cumpără pâine”, a spus administratorul brutăriei.

Pâinea congelată versus pâinea tradiţională

Proprietarii brutăriei din Redea nu au o părere foarte bună despre produsele de panificaţie congelate ce au invadat piaţa. Aceştia spun că nu ar renunţa niciodată la procesul lor de fabricaţie.

„Nu avem produse ambalate, mergem pe franzela normală, care se vinde în 24 de ore. Nu vrem să renunţăm la procesul nostru de fabricaţie. În România, se cumpără foarte mult pâine congelată. Are avantajul de a fi tot timpul proaspătă. Din acest motiv este foarte cumpărată. O bagă omul la cuptor, o coace şi este caldă, dar nu înseamnă că este sănătoasă. Acum trei ani, au venit nişte italieni, care au dorit să concesioneze brutăria noastră. Veneau ei cu tehnologia, iar noi să le facem semifabricate. Să o coacem, să o ambalăm, iar ei să o vândă mai departe. Noi trebuia să o coacem în jur de 5 minute, la o temperatură fixă, apoi se vida, se congela şi se trimitea mai departe. Ştim reţeta lor, ce conţinea...”,
a conchis Cătălin Iliescu.