De la o crustă cutanată, la tumori gigant. Statistică înfiorătoare a anatomopatologilor slătineni. Frecvenţa cancerelor diagnosticate la SJU Slatina a crescut cu 60 la sută

Pentru că în serviciul lor ajung aproape 10.000 de probe anual, adică tot ce este prelevat pe secţiile şi în sălile de operaţie de la nivelul SJU Slatina, anatomopatologii slătineni au o statistică înfiorătoare. Aceştia diagnostichează cu 60 la sută mai mulţi olteni cu cancer, decât o făceau cu un an în urmă. Situaţia este una dramatică, pentru că mulţi pacienţi vin la medic în stadii avansate, după ce cancerul cuprinde mai multe organe.

Serviciul de Antomie Patologică din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Slatina este format din trei compartimente: Histopatologie, unde este stabilit diagnosticul pacientului, Citologia, rezervată prevenţiei, în timp ce la Prosectură este efectuat ultimul act medical.

Anual, la microscopul celor şase medici anatomopatologi de la spitalul slătinean ajung aproximativ 10.000 de probele biologice, tot ce este prelevat pe secţii, dar şi din sălile de operaţie, ce sunt analizate aici, unde se dau şi veşti bune, dar în special rele, pentru că oltenii sunt tot mai afectaţi de maladii grave. De la o crustă cutanată, până la tumori voluminoase excizate prin actul operator, totul aşteaptă un buletin histopatologic, prin care boala este diagnosticată şi stadializată.

Prin urmare, medicii de aici deţin o statistică înfiorătoare, fiind nevoiţi ca de la an la an să constate creşterea numărului de pacienţi diagnosticaţi cu cancer, o maladie ce schimbă şi curmă vieţi.

Şefa Serviciului de Anatomie Patologică, medicul Mihaela Munteanu, a precizat că incidenţa cancerului a crescut cu 60 de procente comparativ cu 2015.

„Cancerul se numără printre cauzele principale ale mortalităţii, situându-se pe locul al doilea, după bolile cardiovasculare. La Spitalul Slatina, frecvenţa cancerelor depistate în Serviciul de Anatomie Patologică a crescut notabil de la un an la altul. Dacă în 2015, erau depistate, în medie, 20 de cazuri într-o lună, adică aproximativ 240 pe an, cu predominanţă cancerul colorectal, urmat de cancerul de prostată şi vezică urinară, un an mai târziu, 2016-2017, frecvenţa creşte cu aproximativ 60 la sută, ajungându-se la 32-35 de cazuri de cancer descoperite lunar. Predomină cancerul din sfera ORL, de vezică urinară, de prostată, cel digestiv, bronhopulmonar, cutanat şi genital, ca şi alte tipuri”, a spus Mihaela Munteanu.

Pacient tânăr, descoperit cu cancer sincron


Medicul-şef spune că boala nemiloasă afectează tot mai des persoanele tinere, de 30-35 de ani, acesta fiind descoperită în stadii avansate. Deşi în manualele de specialitate este prezentat ca o raritate, medicii slătineni au întâlnit şi cancer sincron, pacientul având trei tumori, localizate în trei zone diferite.

„Aş preciza anumite particularităţi ale acestor cazuri. În primul rând, se biopsiază în stadii avansate, metastatice, adresabilitatea pacienţilor fiind tardivă. În al doilea rând, preponderenţa cancerului este la vârsta de 50-60 de ani, dar întâlnim frecvent şi la persoane din ce în ce mai tinere, de 30-35 de ani. Întâlnim cazuri de cancer incidentale, adică pacientul este operat pentru o patologie benignă, însă examenul histopatologic indică un cancer. Am diagnosticat un cancer sincron, tumori cu localizări diferite. Acest tip de cancer nu mai este o raritate, la fel cum sunt şi cancerele oculte, în care se evidenţiază metastazele, dar nu tumora primară”, a adăugat Munteanu.

Doctoriţa spune că singura şansă a pacienţilor pentru a supravieţui în faţa acestei maladii este prevenţia.