Cumperi produse româneşti, salvezi un loc de muncă

O simplă sesiune de cumpărături la un supermarket din Slatina m-a făcut clar să gândesc că oltenii aleg produsele la întâmplare, analizând doar dacă ele sunt într-o stare perfectă de consum. O categorie alege clar produsele mai ieftine. În rest, puţini sunt aceia care analizează etichetele să vadă exact de unde provine produsul. Adică dacă este unul din import sau unul produs în ţară.

Unora puţin le pasă dacă iau legume româneşti sau din străinătate. Mai în primăvară, când ieşiseră primele legume româneşti, am vrut să cumpăr castraveţi. Nu vedeam bine eticheta de o doamnă şi am întrebat-o din ce ţară sunt castraveţii. Aceasta m-a întrebat sec că de ce contează acest aspect pentru mine. I-am argumentat alegerea mea, însă pe ea nu am convins-o să-i aleagă pe cei româneşti. A ales la întâmplare, pe cei ce arătau mai proaspeţi, deşi erau aduşi din Italia.

Aud şi eu că prin alte state europene, oamenii sunt naţionalişti şi aleg fără să stea pe gânduri produse de-ale lor, fabricate în ţara lor. Adică olandezul va alege tot timpul lapte produs în Olanda, francezul lapte din Hexagon, italianul de la văcuţa fermierului din provincia situată în Penisula Italică, iar exemplele pot continua. 

Românul nu gândeşte aşa, cei mai mulţi aleg la întâmplare. Lapte să fie! Mulţi nu înţeleg că dacă dau credit unui produs românesc şi îl cumpără, pot salva o mică făbricuţă şi chiar un loc de muncă. Banii rămân, practic, în economia românească. Astfel, cumperi un produs românesc, salvezi un loc de muncă!