Cum și când alegem primul instrument muzical pentru copil

Copiii sunt atrași de muzică încă de când sunt în burta mamei. Numeroase studii de specialitate demonstrează că bebelușii, încă nenăscuți, se liniștesc și relaxează atunci când aud muzică. La fel și copiii de câteva săptămâni sau luni. Așa că, dacă ești părinte, e bine să iei în considerare să investești în educația muzicală a copilului tău. Mai ales că muzica îi ajută pe cei mici să își dezvolte nu doar abilitățile, ci și comportamentul cognitiv și emoțional.

Cum alegem primul instrument muzical al copilului?

Să alegi un instrument muzical potrivit pentru copilul tău nu e, cu siguranță, lucru ușor. Decât dacă cel mic este un talent nativ și și-a ales deja instrumentul preferat.

Înainte de a cumpăra un instrument, trebuie să iei în considerare din ce categorie vrei să facă parte, pentru că instrumentele muzicale sunt grupate în diverse categorii:
instrumente cu corzi: vioara, viola, violoncelul, contrabasul
instrumente cu corzi ciupite: chitara, basul
instrumente cu clape: pianul, pianul muzical, orga
instrumente de suflat: trompeta, tuba, trombonul
instrumente de percuție: tobe, tamburine, clopoței

Fiecare dintre instrumentele enumerate mai sus sunt folosite pentru diferite genuri muzicale. Așadar, dacă micuțul tău preferă muzica folk, atunci poate ar fi bine să îi iei niște cursuri de chitară, iar dacă preferă jazz-ul, atunci cu siguranță vei merge în magazinele specializate și vei căuta un trombon. Atenție, însă, atât pentru lecțiile cu diferite tipuri de chitară (clasică, acustică, electrică), cât și pentru instrumentele de suflat și pentru cele cu corzi, specialiștii recomandă vârsta minimă de 8 ani.

Instrumentele cu clape, versatile și educative

Instrumentele cu clape sunt printre cele mai versatile accesorii muzicale și sunt recomandate chiar și copiilor de 6 ani. Mai ales dacă aceștia prezintă interes pentru muzica clasică și le place să apese pe clape.

Așadar, dacă observi că micuțul tău are un interes crescut pentru muzică, îi place să cânte și să danseze, atunci poate că ar fi momentul să îl duci la o lecție cu un profesor și apoi să achiziționezi un instrument muzical la care să repete acasă. Specialiștii spun că vârsta potrivită pentru studiul unui instrument cu clape este între 6 și 10 ani.

Intră și comandă aici un pian digital sau o pianină și vezi cum se descurcă puștiul tău, apoi, în funcție de evoluție, poți trece și la instrumente mai sofisticate și complexe.

Dacă mai pui la socoteală și faptul că lecțiile de muzică îl responsabilizează pe cel mic, atunci avantajul e dublu. Copilul are o preocupare nouă și educativă, în plus, învață singur să fie responsabil.

Cum îi ajută pe copii muzica și dansul

Muzica și dansul nu sunt doar modalități de petrecere a timpului liber. Practicate din bebelușie și, apoi, copilărie, muzica și dansul ajută la dezvoltarea cognitivă a copiilor. În plus, mai multe studii realizate de cercetători străini au arătat că muzica clasică este de un real ajutor pentru copiii diagnosticați cu ADHD, deoarece îi determină să se concentreze mai bine.

Acum, că ți-ai făcut o idee cam ce tipuri de instrumente muzicale poți alege, în funcție de vârsta copilului, nu îți mai rămâne decât să îi analizezi celui mic preferințele și să decideți împreună spre ce gen de muzică vă îndreptați.

Sursa foto: shutterstock.com