Cum să te bronzezi uniform şi fără arsuri

Dacă îţi vei petrece weekendul într-un loc însorit, probabil că nu te vei putea abţine să faci şi plajă. Află ce este bronzul şi cum poţi să te bronzezi fără să te arzi.

„Nu există bronz sănătos!” ne avertizează tot timpul dermatologii. Dar deşi suntem conştiente de asta nicio femeie nu poate lăsa să treacă vara fără să se bronzeze măcar un pic. Niciun tratament de frumuseţe, oricât de scump, nu dă pielii acelaşi aspect frumos şi sănătos pe care i-l conferă un bronz uniform, care pe deasupra, mai este şi gratuit.

 
Ce este bronzul
 
Bronzul, pe care noi îl vedem ca pe un atu al frumuseţii, este de fapt o reacţie de apărare a pielii expusă la radiaţii ultraviolete, fie naturale, fie artificiale. Când „simt” radiaţiile UV, melanocitele, celule aflate în stratul superficial al pielii, îşi sporesc producţia de melanină - substanţa care dă culoarea ochilor, părului şi pielii. Cu cât producţia de melanina este mai mare, cu atât eşti mai bronzată şi cu atât eşti mai ferită de arsuri solare pentru că melanina absoarbe radiaţiile împiedicându-le să atace celulele. 
 
Din păcate, melanina nu se produce pe loc, aşa că dacă te expui mult la soare dintr-o dată, te vei arde înainte ca pielea să poată declanşa mecanismele de apărare. Se întâmplă mai ales la cei cu pielea deschisă la culoare. Pentru că excesul de radiaţii omoară din celulele pielii, sistemul imunitar intră imediat în acţiune pentru a elimina „cadavrele” şi aduce mult sânge în zona respectivă. Drept urmare, pielea devine roşie şi caldă. În acelaşi timp, celulele care au fost afectate dar au supravieţuit, semnalează creierului că sunt în suferinţă eliberând substanţe care activează receptorii durerii din piele. Aşa se explică de ce pielea te ustură la cea mai uşoară atingere. 
 
Cum să te bronzezi fără să te arzi
 
În primul rând, nu încerca să te bronzezi în mijlocul zilei. Soarele este prea puternic pentru capacitatea de apărare a pielii tale, chiar dacă eşti brunetă. Ca să nu mai vorbim de blonde care se vor arde aproape instantaneu. Pentru un bronz fără arsuri, stai la soare dimineaţa, până în ora 11.00 şi seara, după ora 18.00, perioade când soarele nu este atât de puternic. 
 
În al doilea rând, nu sta cu orele la soare din prima zi, chiar dacă faci plajă dimineaţa. Începe cu 10-15 minute de dimineaţă şi încă pe atât seara. Nu uita că şi timpul petrecut în apă sau sub umbrela „se pune”. Apa reflectă razele UV, iar prin umbrelă trec foarte uşor, ca şi prin unele haine. Din a treia zi poţi mări progresiv durata expunerii la soare.
 
Vei spune că e prea multă bătaie de cap pentru un bronz. Din păcate, expunerea progresivă, începând cu 10-15 minute, e singura soluţie dacă vrei să fii sigură că nu te alegi cu arsuri. Tu alegi dacă preferi să te bronzezi mai încet sau preferi să te înroşeşti într-o zi, să suferi în prima săptămână, apoi să devii iar albă în a doua. Crema de protecţie solară nu trebuie să-ţi lipsească nici atunci când vrei să te bronzezi. Chiar dacă pare contraproductivă, crema cu factor de protecţie previne arsurile şi-ţi asigură bronzul progresiv. Dacă alegi un produs foarte hidratant e cu atât mai bine.
 
Cum să obţii un bronz frumos şi uniform
 
Pentru a avea un bronz frumos, în primul rând respectă sfaturile de mai sus. Porţiunile de piele arsă sunt oricum, numai sexy nu. Din păcate, un bronz perfect uniform este posibil doar dacă apelezi la autobronzante şi poate la solar. Bronzul natural nu prea poate fi uniform pentru că anumite zone sunt mai expuse. De obicei, braţele, faţă şi decolteul sunt mai bronzate, în timp ce picioarele, abdomenul şi spatele rămân mai albe. Diferenţe vei observa şi între partea internă şi externă a coapselor sau braţelor.
 
Tot ce poţi face este te asiguri că ai scăpat de toată pielea moartă înainte de a merge la plajă, aplicând un scrub puternic, urmat de hidratare. Hidratarea este foarte importantă şi după plajă pentru că din cauza radiaţiilor UV pielea se usucă. În ciuda miturilor urbane care circulă de ani buni, bronzul este o reacţie naturală care nu depinde nici de ceea ce aplici pe piele, nici de ceea ce mănânci. N-are rost să faci exces de morcovi sau roşii, nici să te ungi pe toată cu pielea cu bere. Bronzul va fi acelaşi, cu sau fără aceste metode.
 
Pentru un bronz puternic şi de durată, revenim la sfatul cu expunerea progresivă, pe mai multe zile consecutive. Dacă stai la soare doar 10 minute într-o zi, obţii un bronz de scurtă durată. Dacă stai mai multe ore, te alegi cu arsuri. Aşa că singura soluţie este să-ţi găseşti timp pentru a face plajă câte puţin în fiecare zi timp de câteva zile. 
 
Sursa: www.unica.ro