Cum să ai parte de mașina mult dorită: cu banii jos, leasing operațional sau rate? Tu alegi!

Autoturismul personal este sinonim cu autonomia și libertatea. Poți circula când, cât și cu cine vrei, fără să depinzi de transportul în comun sau de serviciile de taximetrie. Giganții auto îți pun la dispoziție modele care mai de care mai variate și nu doar din punct de vedere estetic, ci și tehnologic. Dacă ai face o comparație între mașinile de dinaintea anilor 2000 și cele de acum, prezentul pare desprins din cărțile S.F. ale copilăriei. Însă, cu cât un autovehicul este mai de top și dotat cu funcții sofisticate, cu atât costurile de achiziție sunt mai ridicate. Ce ai de făcut când îți dorești mașina mult visată?

Iată 3 soluții ca să te plimbi cu mașina ta:

1. O cumperi cu banii jos. Este destul de dificil să economisești pentru orice, mai ales pentru un autoturism nou. Dacă îți dorești acest lucru și stabilești ca obiectiv pe termen lung să aduni suma necesară, atunci ai parcurs jumătate din drum. Cealaltă jumătate depinde de cât de perseverent ești în hotărârea luată, dacă ai un job bine remunerat, care să îți permită să aloci o parte din salariul lunar și pentru mașina dorită, dacă ceilalți membri ai familiei vor să cotizeze și ei pentru visul tău, etc. Deși este opțiunea cea mai greu de pus în practică, este cea mai confortabilă pentru că, odată ce ai achiziționat-o din propriile venituri, devii proprietarul ei.

2. Poți opta pentru un leasing operațional. În această situație, nu ești tu proprietarul mașinii, ci firma de leasing. Foarte avantajos la această variantă este că firma respectivă se ocupă de achiziția autoturismului, dar și de eventualele reparații ce se pot ivi pe parcurs, de schimbarea anvelopelor, asigurări, taxe de drum, etc. Tot ce ai de făcut este să plătești lună de lună o taxă/rată și ai autoturismul la dispoziție.

3. Împrumutul bancar rămâne o soluție de luat în calcul. Procentual, foarte multe persoane au autoturismele cumpărate în rate. Fiecare bancă în parte are oferte tentante în această direcție, oferind împrumuturi, cu avans sau fără, cu dobânzi mai mari sau mai mici, cu posibilitatea rambursării anticipate a împrumutului oferit, etc. Trebuie să urmezi pașii pe care ți-i descrie finanțatorul, pentru a întocmi dosarul fără cusur. Suma pe care o poți împrumuta depinde, într-o mare măsură, și de veniturile tale lunare, așa că este bine să iei în seamă și acest aspect.

Ești curios să vezi cum arată topul celor mai vândute autoturisme în România, în anul 2019? De AICI vei afla care sunt cele care ocupă primele zece poziții în preferințelor românilor.

În momentul în care te-ai decis că vrei neapărat o mașină, primul lucru pe care îl ai de făcut este să nu te grăbești. În această situație, vorba ”graba strică treaba” chiar se aplică. Gândește ”la rece” toți pașii. Calculează-ți veniturile de care dispui, pentru a o apuca în direcția corectă. Soluții pentru a-ți urma visul există. Trebuie doar să o alegi pe cea mai bună pentru tine.

Sursă foto: freepik.com