Cum îți afectează teama de abandon relațiile?

O relație ar trebui să fie mereu despre încredere, siguranță și spațiu pentru dezvoltare, despre ce simți atunci când ești lângă cealaltă persoană și despre ajutorul pe care îl primești atunci când nu știi încotro să te îndrepți. Relațiile implică rădăcini, dar și libertatea de a fi cât mai autentic.

Teama de abandon poate pune în pericol relațiile de orice tip și prin urmare, este nevoie să înțelegi modul în care aceasta te afectează. Cuvântul trebuie este el însuși o distorsiune cognitivă pe care, dacă o utilizezi des, o vei folosi împotriva ta și nu pentru tine.

Teama de abadon provine din copilărie

Trauma abandonului în copilărie este asociată de cele mai multe ori cu un mecanism de apărare pe care specialiștii îl numesc îndreptățire. Luăm cu noi teama de abandon prin timp și o aducem în toate relațiile în care ne implicăm de foarte multe ori fără să fim conștienți de acest lucru. Persoanele care trec prin astfel de episoade se întreabă doar care sunt cele mai importante motive pentru care relațiile nu merg. Uneori, atunci când teama de abandon este prea puternică, vei ajunge sa devii dependent și să sufoci persoana de lângă tine. Atunci când partenerul alege să plece, acest lucru se va simți ca o prăbușire a lumii.

În plus, atunci când partenerul alege sa plece, persoanele care suferă de trauma abandonului vor găsi motive pentru care acesta a plecat, învinovățindu-se de cele mai multe ori pentru plecarea aceasta. De asemenea, se poate întâmpla și ca persoanele care suferă de teamă de abandon să plece chiar ele, devenind detașate emoțional pentru a nu fi rănite. Dintr-o persoană caldă, o persoană care suferă de teama de abandon poate deveni rece și insensibilă. Atunci când un pacient care suferă de teamă de abandon simte că nu mai poate face nimic pentru a evita să fie abandonat, se deconectează emoțional. Astfel evită să se atașeze și nu poate lega o relație puternică de prietenie sau de cuplu din cauza temerii de a fi rănit și abandonat din nou.

La adulți, teama de abandon se va simți puternic în micile certuri din relații, acestea fiind momentele în care celălalt partener poate să nu fie concentrat sau atent și cand are momente naturale de indisponibilitate emoțională. Adultul care suferă de teama de abandon se gândește că el sau ea trebuie să fie prezenți pentru momentele în care are nevoie, chiar dacă partenerul poate avea ceva important de făcut. Aceste gânduri fac ca persoanele care suferă de teamă de abandon să îl vede pe partener în simbioză cu propria persoană și cu propria dispoziție, ceea ce duce la concepte disfuncționale despre relații, care vor duce în final la degradarea acestora. Așa apare și furia în relații și te vei simți nedreptățit, concluzionând că nu poți să te bazezi pe cealaltă persoană de lângă tine și că acesteia nici măcar nu îi mai pasă de tine, iar în final va ajunge să te abandoneze.

Toate aceste gânduri nu fac altceva decât să alimenteze teama de abandon și să modifice comportamentul. De aceea este foarte important să apelezi la specialiști și la terapie pentru a scăpa cât mai curând de această teamă, astfel încât să poți trăi cu adevărat.