Cum fac şcoală online profesorii şi elevii din Olt. Inspector: „90% dintre profesori ţin aceste cursuri şi în jur de 70% dintre elevi participă”

Profesorii şi elevii din judeţul Olt folosesc mai multe aplicaţii pentru desfăşurarea cursurilor, online, însă reprezentanţii ISJ Olt spun că cei care nu pot intra nu vor rămâne cu situaţia şcolară neîncheiată. Totodată, în acest an şcolar elevii nu vor mai fi evaluaţi de dascăli.

Inspectorul şcolar general adjunct al ISJ Olt, Victor Iacobescu, a declarat că şcolile nu sunt obligate să respecte orarul de la clasă, cursurile online desfăşurându-se la ore stabilite de comun acord între profesori şi elevi.

„În majoritatea cazurilor, profesorii şi elevii folosesc Google Classroom, dar mai sunt şi care folosesc ZOOM, Meet, dar şi alte aplicaţii. Fiecare şcoală adaptează această activitate, conform specificului. Fie se merge după acelaşi orar, fie s-a adaptat în funcţie de programul profesorilor şi elevilor. Cei mai mulţi, la început, au folosit Whatsapp, pentru că aproape fiecare profesor avea grup cu elevii, iar ulterior au diversificat astfel încât elevii să primească informaţia şi, bineînţeles, să şi-o însuşească”, a declarat Iacobescu.

Reprezentanţii ISJ Olt mai precizează că elevii nu vor mai fi evaluaţi şi notaţi de profesori, în acest an şcolar.

„Am avut videoconferinţă cu doamna ministru care ne-a spus următoarea situaţie: dacă, de exemplu, elevul are media şase pe primul semestru şi pe acest semestru are nota cinci, se poate să se facă media generală. Dacă nu are nicio notă în acest semestru, în principiu, media generală rămâne cea de pe primul semestru. Bineînţeles că se va discuta şi cu elevii, iar dacă la aceste ore online elevii fac dovada că învaţă, că sunt activi, media poate să fie mai mare, bineînţeles. Ni s-a cerut, însă, înţelege şi să fim cât mai aproape de nevoile elevilor”, a mai explicat inspectorul general adjunct.

Chiar şi aşa, nu toţi dascălii sau profesorii participă la cursurile online. Potrivit ISJ Olt, aproximativ 90% dintre profesori şi 70% dintre elevi participă la şcoala virtuală.

„Nu pot să spun că vorbim de sută la sută. Din discuţiile cu directorii, pentru că am avut videoconferinţe cu dumnealor, ieri şi azi, cred că undeva la 90% dintre profesori ţin aceste cursuri online şi undeva în jur de 70% dintre elevi participă. Trebuie, însă, să ţinem cont şi de specificul fiecărei şcoli sau fiecărei localităţi. Sunt comune bogate, dar şi comune sărace unde se observă şi o reticenţă”, a mai declarat Victor Iacobescu.

El mai adaugă că elevii nu vor fi sancţionaţi dacă nu participă la cursurile online.

„Dacă nu pot participa la cursurile online, nu e un capăt de ţară pentru elevi. Se vor realiza programe remediale, la începutul anului şcolar următor. Pentru că avem situaţii cu familii monoparentale, familii plecate din ţară sau sunt situaţii cu mai mulţi copii şi un singur telefon cu internet”, a conchis Iacobescu.

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, luni, că grădiniţele, şcolile şi universităţile nu se vor redeschide în acest an şcolar sau universitar, ci în septembrie. La şcoală vor veni doar elevii din anii terminali, pentru a se pregăti pentru examene, cu respectarea măsurilor de distanţare socială.