Cum a ajuns Eugen Ionescu să fie cercetat disciplinar de şefii Regimentului 3 Olt. „Am băut toată suma la cabaret, cu prietenii”

Eugen Ionescu, scriitor şi protagonist al teatrului absurd, membru al Academiei Franceze, s-a născut la Slatina. Pe malurile Oltului a copilărit şi tot aici a legat prietenii dintre cele mai trainice. Cu prietenii săi, cărora le scria de la Paris, îşi va aduce aminte, la maturitate, despre pripeţiile făcute atunci când a efectuat stagiul militar.

Slatina este oraşul unde s-a născut Eugen Ionescu, locul de care se va simţi legat indiferent unde va ajunge în lume. Documentele oficiale ale vremii arată exact cum a fost declarat pruncul Eugen-Dimitrie Ionescu, cel care va deveni mai târziu Eugene Ionesco.

Potrivit istoricului Aurelia Grosu, în epocă, pentru înscrierea naşterii, era nevoie de prezenţa matorilor.

„Registrul stării civile pentru născuți al Primăriei orașului Slatina pe anul 1909 înregistrează în ziua de 14 noiembrie, orele 5 după amiază, Actul de naștere al «copilului Eugen-Dimitrie, ortodox, de sex masculin, născut ieri, treisprezece noiembrie, la ora opt și jumătate dimineața în orașul Slatina, la casa părinților săi din strada București, numărul trei, fiu al domnului Eugen N. Ionescu, vârsta douăzeci și șapte ani, directorul Prefecturii Olt și al doamnei Maria Terezina Eugen N. Ionescu, vârsta douăzeci și doi ani, domiciliați în orașul Slatina, după declarațiunea făcută de tatăl care ne-a înfățișat copilul. Martori la înscrierea nașterii au fost... domnul Orighen-Carp, vârsta treizeci și nouă ani, directorul Poliției Slatina și... domnul Ion Ionescu, medic veterinar, vârsta treizeci ani, domiciliați în orașul Slatina, care au subscris acest act»”,
spune istoricul Aurelia Grosu, citând surse istorice.

Lucruri interesante despre tinereţea lui Eugen Ionescu, pe care şi-a petrecut-o la Slatina, au fost scoase la iveală în urma unei scriori descoperite în colecţia doctorului Mircea Şerbu.
 
„O scrisoare aflată în colecția doctorului Mircea Șerbu ne-a determinat să întreprindem o cercetare mai aprofundată asupra episoadelor slătinene vag consemnate în biografia lui Eugen Ionescu. Scrisoarea nedatată, dactilografiată în limba franceză și semnată de Eugene Ionesco, a fost trimisă la începutul anilor 1970 prietenului său din tinerețe, slătineanul Puiu Ionescu. Acesta era fiul lui Ion Ionescu, medicul veterinar șef al județului Olt, martor pe actul său de naștere, căsătorit cu fiica negustorului N. Fuscel, proprietarul primului magazin de piese auto Ford și Chevrolet”, spune Aurelia Grosu.

Astfel, Eugen Ionescu îi scrie bunului său prieten din copilărie despre finalurile de săptămână petrecute în casa din Slatina, dar şi la herghelia de la Brebeni.

„În scrisoare rememorează cu emoție sâmbetele și duminicile petrecute în casa din Slatina a părinților lui Puiu, unde jucau câte o partidă de șah sau la herghelia de la Brebeni, aflată sub îngrijirea medicului veterinar Ion Ionescu: «Îmi amintesc de casa voastră din Slatina, de cei opt kilometri pe care îi parcurgeam până la herghelie, făcând acest drum pe jos sau în căruță». În mod special, Eugen Ionescu își amintește de calul arab «un armăsar pe care tu mi-ai spus să-l încalec, pentru ca să mă înveți să călăresc», o aventură riscantă, descrisă amănunțit, din care a scăpat în mod miraculos”, a adăugat Aurelia Grosu.

La cabaret, cu prietenii


Amintirile legate de Slatina, rămase vii în memoria lui Eugen Ionescu, datează din perioada când a efectuat stagiul militar la Regimentul 3 Olt. Indiferent unde a ajuns de-a lungul carierei sale, la Paris unde era stabilit definitiv din 1942, sau în alte locuri, Eugen Ionescu îşi amintea cu emoţie despre peripeţiile din această perioadă, când a ajuns în faţa Consiliului de disciplină al Regimentului.

„Nu a uitat ajutorul oferit de părinții lui Puiu și, mai cu seamă, intervenția acestora la «colonelul de la 3 Dorobanți ca eu să fiu achitat, căci eram citat, în fața Consiliului de disciplină al Regimentului, pentru o nesupunere. Într-adevăr, m-am prezentat la regiment cu trei ani mai târziu. În fapt, eu aveam dreptul de a fi amânat, dar ca să obțin amânarea, în calitate de student, trebuia să plătesc o taxă. Pe de o parte eu aveam bani puțini, dar pentru că îi aveam totuși am băut toată suma la cabaret, cu prietenii»”, mai spune Aurelia Grosu că scrie Eugen Ionescu în scrisoarea sa către slătineanul Puiu Ionescu.

Slătinenii se mândresc că fondatorul teatrului absurd, Eugen Ionescu, s-a născut la Slatina şi şi-a petrecut aici copilăria şi adolescenţa. 

„Slatina păstrată în memoria lui Eugen Ionescu, cunoscut în afara României sub numele de Eugene Ionesco, revendică sentimental o parte din componenta românească a unui nume universal. Este un blazon și, deopotrivă, un brand care oferă Slatinei anvergură culturală”,
încheie istoricul slătinean.

Foto1: Eugen Ionescu în vizită la familia prietenului său, slătineanul Puiu Ionescu
Foto2: Cazarma Regimentului 3 Olt
Foto3: Slatina 1968