Cum a afectat COVID-19 internările la SJU Slatina. Doar 36% din paturile disponibile sunt ocupate de bolnavi

Se doreşte reorganizarea circuitelor din spitale, pentru ca mai mulți pacienți non-COVID să aibă acces la servicii medicale, în condițiile în care, mulți dintre aceștia s-au temut să mai meargă la spital, iar unii dintre ei nu au mai avut acces, după ce unele unități sanitare au început să trateze exclusiv pacienți infectați cu coronavirus.

Managerii unităţilor medicale din ţară au avut joi, în jurul prânzului, o videoconferinţă cu ministrul Sănătăţii cu privire la reorganizarea circuitelor non-COVID şi COVID, astfel încăt mai mulţi pacienţi să aibă acces la servicii medicale, în condiţiile în care numărul internărilor bolnavilor cronici a scăzut foarte mult.

La Spitalul Judeţean de Urgenţă Slatina, din 1.153 de paturi disponibile, sunt ocupate doar 420. Este vorba despre bolnavi cu afecţiuni cronice, care s-au prezentat la spital prin UPU. Înainte de pandemie, în aceeaşi perioadă a anului 2019, erau ocupate peste 800 de paturi. Practic, la momentul actual, mai bine de 60% din spital este gol. 

Am avut o videoconferinţă cu ministrul Sănătăţii cu privire la acest aspect. A rămas în sarcina DSP-ului să vină cu un plan de reorganizare a circuitelor Covid şi non-Covid. Suntem în a treia lună consecutivă în care situaţia cu privire la Covid este, să-i spunem, ceva mai relaxată. Astăzi, avem în secţia COVID, 38 de pacienţi dintre care 23 pozitivi, 8 suspecţi şi 7 la ATI. Capacitatea secţiei COVID este de 55 de locuri pentru pozitivi, 50 pentru suspecţi şi 8 locuri ATI”, a precizat managerul SJU Slatina, Dan Stana.

În ceea ce priveşte capacitatea Spitalului Judeţean de Urgenţă Slatina, din cele 1.153 de paturi disponibile sunt ocupate doar 420. Cei mai puţini pacienţi internaţi sunt în secţiile Oftalmologie şi ORL.

„Din 1.153 de paturi, avem în medie, zilnic, undeva la 400 de paturi ocupate. Astăzi, sunt 420 de pacienţi internaţi, bolnavi cu afecţiuni cronice, care s-au prezentat prin UPU. Cei mai puţini sunt la Oftalmologie, 5 din 23 de paturi, la Cardiologie sunt 25 de paturi ocupate, din 72, la Neurologie sunt 27 de paturi ocupate din 60. Înainte de pandemie, în aceeaşi perioadă a anului 2019, pentru că anul trecut deja spitalul se pregătea pentru pacienţii confirmaţi, aveam peste 800 de paturi ocupate”, a mai spus managerul SJU Slatina, Dan Stana. 

Secţia Oncologie, care înainte de pandemie era aproape tot timpul ocupată în totalitate, are internaţi 23 de bolnavi, din 45 de paturi disponibile. 

Comitetul Director al SJU Slatina va aproba, în zilele următoare, reluarea activităţii secţiilor Boli Cronice şi Dermatologice de pe Strada Drăgăneşti.

„Pe 21 februarie, vor fi efectuate ultimele vaccinări la Centrul de Vaccinare de pe Strada Drăgăneşti. Ne vom retrage personalul şi vom aproba reluarea activităţii pe secţiile Boli Cronice şi Dermatologice”, a mai spus managerul SJU Slatina, Dan Stana.

De asemenea, în zilele următoare, în Ambulatoriu, la Neurologie şi Oncologie, se va funcţiona cu două ture, ţinând cont că adresabilitatea a început să crească, potrivit spuselor managerului SJU Slatina, Dan Stana.