Societate

2017-09-06, 17:26:15

Culturile din nordul judeţului, afectate de animalele sălbatice. Fermierii vor să alunge sălbăticiunile cu vuvuzele şi sticle cu pietre

Oltenii din nordul judeţului îşi văd an de an culturile afectate de animalele sălbatice. La Sâmbureşti şi Leleasca, zeci de hectare au fost distruse de mistreţi şi ţapi, iar animalele vin noapte de noapte chiar şi până în vatra satelor. Oamenii dorm noaptea pe câmpuri, iar mulţi folosesc vuvuzele, sticle cu pietre sau petarde pentru a alunga animalele. Primarii din aceste zone spun că mulţi localnici nu îşi vor mai munci terenurile, de teamă că nu se vor alege cu recolte nici anul viitor.

Situaţie disperată în nordul judeţului, unde oamenii îşi numără pagubele şi nu recoltele. Culturi întregi de porumb şi ovăz au fost distruse de tumele de mistreţi şi ţapi sălbatici.

Primarul de la Sâmbureşti, Iulian Preda, spune că mistreţii au început să roadă chiar şi coaja prunilor şi ajung chiar şi în gospodării.

„La noi sunt probleme mari pe toată zona de pădure. Mistreţii distrug culturile de porumb şi ovăz, este dezastru. Oamenii îşi păzesc câmpurile, dar nu pot face de pază localnicii de 80 de ani, mor pe câmp. Au luat măsuri primitive, cu ce au putut şi ei. Au nişte sticle cu pietre în care bat, nişte puşcoace cu care fac zgomot noaptea. Dar nu pot să stea noapte de noapte, oricum animalele mănâncă lângă ei, la 20 de metri de paznici, pentru că nici nu se sperie de oameni. Sunt turme întregi de mistreţi, sute de exemplare. Te întâlneşti noaptea cu ei pe drum. Acum au început să roadă coaja prunilor cu dinţii, iar pomii se usucă. Chiar şi la mine acasă au ros prunii, pentru că pătrund până lângă casă, vin până lângă câine”, a spus primarul, care în urmă cu doi ani a sesizat şi Prefectura Olt.

Acesta a declarat că legea este foarte prost făcută şi nu vine în sprijinul fermierilor.

„Legea este foarte prost făcută şi este în avantajul celor care administrează fondurile de vânătoare. Proprietarul este obligat să-şi împrejmuiască terenurile, dar cum să facă acest lucru în extravilan, pe hectare întregi. Fondul de vânătoare are obligaţia ca anual, dacă constată că efectivele de mistreţi sunt mai mari şi aduc pagube, să organizeze partide de vânătoare. Deţin acte că le organizează. Sunt revoltat pe această temă, pentru că nu putem ajuta oamenii. Am citit legea şi am văzut despre ce este vorba. Situaţia este foarte gravă şi poate fi rezolvată doar de legiuitor”, a adăugat Preda

Mistreţii ajung până în vatra satului, la Leleasca


Situaţia este gravă şi la Leleasca, unde localnicii fac de pază, încercând să-şi apere culturile. Astfel, culturi distruse sunt în satele Urşi şi Leleasca, unde au fost inventariate peste 30 de hectare călcate de tumele de mistreţi şi ţapi.

Primarul din Leleasca, Vasilică Selescu, spune că animalele slăbatice s-au înmulţit excesiv în ultimii ani şi au distrus zeci de hectare de culturi. Mulţi localnici spun că nici nu îşi vor mai cultiva terenurilor, pentru că an de an nu se aleg cu nimic.

„De trei-patru ani încoace, pe fiecare an, este mai rău. S-au înmulţit şi pun probleme, în special mistreţii. Este jale. Avem multe culturi distruse. Inclusiv ţapii sălbatici ne distrug culturile şi ajung până în vatra satului. I-am chemat pe oameni la primărie, au depus cereri, am discutat şi cu cei de la Mediu, de la Garda Forestieră. Toţi vor documente, însă oamenilor le este greu la 70 de ani să umble după ele. Trebuie să fie modificată legea, ca să se ştie clar ce să se facă în astfel de situaţii. Sunt localnici care nu mai vor să cultive terenurile anul viitor. Nu are rost să bage bani, să muncească, pentru că animalele sălbatice le distrug culturile. Nu se aleg cu nimic”, a spus primarul de la Leleasca.
 
Şi la Leleasca, localnicii fac noaptea de pază, iar fermierii au în dotare vuvuzele ca să alunge animalele.

„Mai fac şi de pază, şi-au luat vuvuzele, la fel ca pe stadioane, pocnitori. De două săptămâni, seară de seară dorm pe câmp ca să-şi apere culturile. Nu înţeleg cum sunt făcute evaluările pe fondurile de vânătoare, pentru că sunt sute de exemplare”, a conchis primarul Vasilică Selescu.

Pădurile din nordul judeţului sunt incluse în fonduri de vântoare private


Reprezentanţii Direcţiei Silvice Olt spun că fondurile de vânătoare de pe raza celor două localităţi nu sunt în administrarea lor, aici fiind vorba doar de păduri private.

„Nu sunt fondurile noastre, nu sunt în administrarea noastră. Sunt fonduri private. Sunt norme după care trebuie să fie stabilite aceste cote de vânătoare. Sunt obligaţii pe care trebuie să le îndeplinească proprietarul de teren şi cei care deţin fondurile de vânătoare. Cei păgubiţi pot depune la primărie cereri din care să reiasă că le-au fos distruse culturile. Primăria înfiinţează o comisie şi se poate constata dacă administratorii şi-au îndeplinit sau nu obligaţiile”,
a spus purtătorul de cuvânt al Direcţiei Silvice Olt, George Vîle.

Comentarii

Redacţia

2017-09-06 17:26:15

Conținutul website-ului www.gazetanoua.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea Gazeta Nouă. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa office@gazetanoua.ro

loading...