Crucile de pe marginea drumului, imagine macabră cu efect benefic

Foarte multe drumuri ale judeţului sunt străjuite de cruci care marchează locul unde a avut loc un accident mortal, obicei practicat în întreaga ţară de zeci de ani. În timp ce mulţi sunt de-ranjaţi de această imagi-ne, reprezentanţii secţiei de Drumuri Naţionale Olt şi Episcopia Slatinei şi Romanaţilor (ESR) sunt de părere că ar fi inuman să intervină şi acestea pot avea chiar un efect benefic.

Cultul morţilor este foarte puternic dezvoltat în tradiţia creştină, pentru respectarea amintirii morţilor fiind organizate numeroase praznice şi pomeniri. Pe lângă acestea, s-a încetăţenit tot mai mult un alt obicei, instalarea de cruci în locurile în care a avut loc o moarte neaşteptată, violentă, cauzată de un accident grav de circulaţie. Nu există nicio lege care să interzică amplasarea acestora, astfel încât în unele localităţi oltene, traversate de drumuri naţionale, se pot vedea chiar şi zece-douăzeci de astfel de obiecte de cult, întinse pe mai puţin de un kilometru.

 

„Mi s-ar părea inuman să intervenim în vreun fel în astfel de probleme. E vorba de un eveniment tragic, nu poţi să ţii omul să umble după nişte hârtii, să obţină autorizaţie pentru amplasarea unei cruci în locul unde i-a murit cineva, cu atât mai puţin să-l amendăm. În general nu suntem întrebaţi, dar au fost şi persoane care s-au interesat dacă au nevoie de autorizaţie”, a precizat Vali Gorunescu, şef secţie Drumuri Naţionale Olt.

 

Pe de altă parte, mulţi olteni spun că autorităţile ar trebui să intervină pentru a împiedica împânzirea străzilor cu prea multe cruci.

 

„Înţeleg că oamenii simt că îi ajută pe cei care au murit în acest mod, dar nu mi se pare normal ca strada să fie plină de cruci, unele chiar de dimensiuni exagerate. Pentru aşa ceva există cimitirele”, e de părere Alin T.

„Cred că aceste cruci au efectul imaginilor de pe pachetele de ţigări”

Sorin Siluan Cheţe, vicarul administrativ al ESR, spune că, deşi Biserica Ortodoxă face referiri doar la crucea de la mormânt nu şi în locul în care a decedat un om, orice fel de pomenire ajută sufletul.

 

„Marcarea locului unde sufletul s-a desprins de trup prin amplasarea unei cruci poate să ajute, atât pe cel care a decedat cât şi pe cei care au rămas, familie şi prieteni, dar nu trebuie să se transforme într-un loc de pelerinaj. Un alt rol, mult mai important, al crucilor de pe marginea drumurilor este cel de a-i avertiza pe cei care trec pe acolo, de a-i determina să preţuiască mai mult viaţa, să fie mai precauţi. Cred că aceste cruci au efectul imaginilor de pe pachetele de ţigări”, spune acesta.

 

Pentru evitarea aspectului macabru creat de amplasarea unui număr mare de cruci în zonele extrem de periculoase, unde au avut loc multe accidente, Cheţe spune că ar fi de preferat substituirea lor cu o troiţă.  Scopul troiţelor este marcarea faptului că în localitatea respectivă locuiesc creştini, sunt aşezate de obicei la răscruci de drumuri şi se spune că alungă spiritele rele şi-i protejează pe oameni.