Creşte numărul copiilor cu autism. Medic psihiatru: „Încep să vorbească, iar pe la doi ani se opresc. La această vârstă sunt diagnosticaţi”

Numărul copiilor din judeţ diagnosticaţi cu autism a crescut. Medicii de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Slatina spun că nu au fost stabilite cauze clare care duc la declanşarea acestei tulburări. Cert este că micuţii sunt diagnosticaţi cu autism după doi ani.

Şefa Compartimentului de Neuropsihiatrie Infantilă din cadrul Spitalului Slatina, medicul Adriana Nuţă, spune că suprastimularea copiilor prin folosirea precoce a dispozitivelor electronice, dar şi componenta genetică au rol în instalarea autismului.

„Numărul pacienţilor diagnosticaţi cu autism a crescut. Cauzele nu sunt foarte clar stabilite. Se vorbeşte despre componenta genetică şi despre suprastimularea prin folosirea dispozitivelor de ultimă generaţie. Cea din urmă cauză duce la un autism virtual, care devine apoi autism. Plecând de aici, nu ai ce să mai repari, practic se distrug nişte circuite. Creierul copilului este într-o continuă dezvoltare şi se formează circuitele şi prelungirile neuronale, se întrepătrund în reţele până în jur de trei ani. Dacă noi nu interacţionăm cu copiii şi îi lăsăm doar la telefon, se strică nişte rotiţe”, a spus medicul.

Cei mai mulţi copii sunt diagnosticaţi cu autism după vârsta de doi ani.

„Părintele nu vine la noi să spună că micuţul are autism. Citeşte acasă şi vine şi ne spune că nu vorbeşte, că nu se joacă cu jucării, că îl strigă şi nu răspunde. Refuză să creadă că are o problemă, dar citeşte şi vede că se apropie de diagnostic. Noi nu diagnosticăm din prima şi parcurgem mai multe etape. Putem să îndrumăm părintele să crească interacţiunea dintre el şi copil, ajutăm cu tratament. În funcţie de evoluţie, punem sau nu diagnosticul. Sunt foarte mulţi copii care răspund la terapie. Vin cu ei pe la doi-trei ani, cam la această vârstă se stabileşte diagnosticul de autism. Copilul începe să vorbească, iar pe la doi ani se opreşte. Acesta era un prim semn al autismului, peste care se suprapune deficitul de interacţiune socială. El are o pornire bună, nu se ştie ce program se defectează acolo. Acesta era autismul clasic. Mai sunt şi tulburările din spectrul autist care nu au toate elementele clasice”,
a spus medicul Adriana Nuţă.

În Slatina există doar centre private unde se poate face terapie pentru copiii cu autism.

„Este complicat cu terapia pentru autişti. Am avea nevoie de centre, terapeuţi specializaţi, dar ducem lipsă. În Slatina este un centru privat care lucrează cu copiii cu autism, dar contra cost. Mai sunt câţiva psihologi care lucrează, dar în cabinetele lor private. Nu există niciun serviciu gratuit pentru copiii cu autism. Noi facem ceva terapie cu ei, dar atât cât îi putem ţine pe secţie. Fiind secţie de acuţi, am o durată medie de spitalizare de cinci zile. Stăm de vorbă cu părinţii, le arătăm ce să facă cu copiii, este şi acesta un mic ajutor, mai mult de atât nu avem ce face”,
a conchis medicul.