Dan Ciocan, susţinător al unui proiect de modificare a unei legi importante. Detalii

Unul dintre ultimele proiecte de lege printre inițiatorii căruia se numără și deputatul de Olt Dan Ciocan este cel privind modificarea și completarea Legii nr.107/1996 .
Potrivit expunerii de motive, inițiatorii susțin că, în cuprinsul Legii Apelor, în forma actuală, sunt prevăzute dispoziții care interzic practicarea pisciculturii în regim artificial, cu furajarea peștilor, în lacurile de acumulare folosite ca sursă pentru alimentări cu apă potabilă, chiar dacă furajarea peştilor nu are influență asupra calităţii apelor.

„Această restricție produce consecinţe deosebite asupra producţiei de peşte, raportate la situaţia şi potențialul pieţei româneşti. Pentru a crea o stare de normalitate în acest domeniu, propunem modificarea și completarea Legii nr. 107/1996 – Legea apelor. Această propunere de modificare legislativă se bazează pe argumentul că prin practicarea pisciculturii, în regim artificial, cu furajarea peştilor, nu se influențează negativ calitatea apelor întrucât hrana granulată folosită la îngrijirea peştilor este produsă, potrivit legii, după rețete utilizate în comunitatea europeană pe bază de produse naturale. Folosirea ei la furajarea peştilor în lacurile de acumulare este admisă în toată Uniunea Europeană și nu influențează negativ calitatea apelor. Dezvoltarea durabilă a pescuitului şi acvaculturii reprezintă o necesitate socio-economică pe termen mediu și lung, potrivit strategiei naţionale în domeniu”, se arată în expunerea de motive a proiectului de lege.

Potrivit noului proiect legislativ, „în lacurile de acumulare folosite ca sursă alimentări cu apă potabilă se poate practica piscicultura în regim natural și în regim artificial cu furajarea peștilor numai în cazul în care nu este influențată calitatea apei și în conformitate cu reglementările în vigoare”.

De asemenea, „în lacurile de acumulare folosite ca sursă pentru alimentări cu apă potabilă este interzisă practicarea pisciculturii cu aplicarea fungicidelor sau a oricăror medicamente veterinare”, se mai arată în inițiativa care modifică Legea Apelor.

Printre inițiatori se mai numără Vasile Cocoș, Eugen Neață, Nicu Niță, Daniela Oteșanu, Dănuț Păle, Ștefan-Ovidiu Popa, Lucian-Eduard Simion și deputatul de Olt Alexandru Stănescu.