Controale în primăriile din judeţul Olt. Ce nereguli au fost depistate

Primăriile comunelor, oraşelor şi municipiilor de pe raza judeţului Olt au fost verificate cu privire la modul în care sunt respectate cerinţele de securitate şi sănătate în muncă a salariaţilor. Inspectorii ITM au depistat neregului în mai multe primării, fiind dispuse o serie de măsuri de remediere.

Inspectoratul Teritorial de Muncă Olt a desfășurat o acțiunea de informare și control pentru verificarea modului în care sunt respectate cerințele minime de securitate și sănătate în muncă, în instituțiile de administrație publică. Printre principalele obiective ale acțiunii se numără creşterea nivelului de respectare a legislației din domeniul securității și sănătății în muncă de către autorități și instituții publice, stabilirea măsurilor care se impun pentru implementarea și urmărirea principiilor generale referitoare la prevenirea riscurilor profesionale, protecția sănătății și securității lucrătorilor, eliminarea sau ținerea sub control strict a factorilor de risc de accidentare şi îmbolnăvire profesională, asigurarea cadrului organizatoric şi a mijloacelor necesare desfăşurării activității în domeniul securității și sănătății în muncă.

Grupul ţintă a fost reprezentat de către autorițățile executive (primăriile comunelor, orașelor, municipiilor) din cadrul unităților administrativ-teritoriale, respectiv alte autorități și instituții publice. 

Inspectoratul Teritorial de Muncă Olt a desfășurat, în cadrul a trei întâlniri cu reprezentanții unităților din administrația publică, activități de informare privind cerințele minime de securitate și sănătate în muncă ce trebuie asigurate în cadrul instituțiilor pe care le reprezintă. La întâlnirile de informare au participat reprezentanții unui număr de 34 de instituții din administrația publică.

În etapa a doua au fost organizate de către inspectorii de muncă acțiunile de control la unitățile care au făcut obiectul acestei acțiuni, constatându-se mai multe neconformități pentru care s-au dispus măsuri de remediere. Printre neregulile depistate se numără: lipsa instruirii lucrătorilor, suficient şi adecvat, sub formă de instrucţiuni specifice locului de muncă, lipsa unui plan cu privire la riscurile la care sunt supuse grupurile sensibile şi neasigurarea protecţiei împotriva electrocutării prin atingere directă sau indirectă.