Controale în judeţ. O partiserie din Caracal înlocuia brânza din pateuri cu grăsimi hidrogenate

Direcţia Judeţean pentru Agricultură (DAJ) Olt a verificat zece unităţi din judeţ pentru a evalua corectitudinea practicilor comerciale privind utilizarea grăsimilor hidogenate în locul produselor exclusiv pe bază de lapte. La 22 la sută dintre unităţile controlate s-au găsit nerguli.

În urma controlului s-a descoperit că o patiserie din Caracal înlocuia brânza din pateuri cu grăsimi hidrogenate. Oltenii ştiau că achiziţionează pateuri cu brânză, însă produsele nici nu vedeau produsul lactat, ci doar un înlocuitor.

Consilierul superior din cadrul DAJ Olt, Liliana Ispas, a precizat că în locul brânzei era folosită o „delicatesă în saramură”, care seamănă foarte mult cu brânza.

„Nereguli au fost la o partiserie, cofetărie din Caracal, care a fost şi sancţionată. Utilizau denumirea de pateu cu brânză, dar foloseau în compoziţie o «delicatesă în saramură» ce seamănă cu brânza. Această delicatesă în saramură este făcută din lapte praf, nu are laptele ca materie primă. Nu se folosesc produse false, este doar o informare incorectă a consumatorului. Ar fi trebuit ca pe etichetă să scrie pateu cu delicatesă pe bază de saramură şi nu pateu cu brânză. Problema pleacă de la produsele de patiserie. În patiserie, la acest moment se folosesc înlocuitori de telemea, de brânză. Informarea consumatorilor este una incorectă. Scrie pateu cu brânză, dar de fapt nu este aşa”, a spus Ispas.

Reprezentantul DAJ Olt a precizat că unităţile aleg această variantă pentru că este mult mai ieftină.

„Agentul economic substituie brânza cu aceste produse din grăsimi hidrogenate pentru că este mai ieftin. Produsele din grăsimi hidrogenate se comercializează la 7-8-9 lei, pe când un kilogram de telemea, care se obţine din opt litri de lapte, pleacă de la 20 de lei în sus”, a adăugat Ispas.

O altă problemă descoperită este la brânza feta.

„Mai este şi problema cu feta, care este o brânză, dar nu de tipul feta. Dacă un restaurant are în meniu o salată grecească, apare în compoziţie că are şi brânză feta. Informau greşit consumatorul, pentru că în meniu scria brânză feta, dar ei foloseau telemea. Noi le-am sugerat să modifice în meniu”, a conchis Liliana Ispas.

Potrivit Ministerul Agriculturii, în urma verificărilor derulate la nivel naţional s-a constatat că printre neregulile care persistă, figurează: utilizarea în procesul de fabricație a unor specialități pe bază de grăsimi hidrogenate în prepararea și comercializarea unor produse de patiserie/ cofetărie/ fast-food. Produsele finite au fost prezentate consumatorilor ca având în compoziție brânză, telemea de vacă, cașcaval, unt, dezinformând astfel consumatorii cu privire la compoziția acestor produse alimentare. Au fost descoperite și deficiențe privind trasabilitatea produselor, a normelor de igienă și siguranță alimentară.

În întreaga ţară au fost verificate 708 unități, dintre care: 233 patiserii, 157 cofetării (laboratoare cofetărie/patiserie), 182 pizzerii, 73 restaurante/catering, 52 fast food-uri, 11 magazine alimentare. Din totalul celor 708 unități de alimentație publică verificate, un număr de 285 de unități (40%) au fost depistate că substituie preparatele din lapte cu specialități obținute din grăsimi hidrogenate, concomitent cu dezinformarea consumatorilor.

Au fost aplicate sancțiuni contravenționale în valoare totală de 1.782.200 lei și au fost emise 177 sancțiuni cu avertisment. De asemenea, s-a dispus confiscarea/ distrugerea produselor neconforme, suspendarea activității timp de 30 zile, pentru nerespectarea  normelor sanitar veterinare și interzicerea temporară a desfășurării activității în vederea autorizării/remedierii deficiențelor.

„Substituirea produselor lactate cu specialități din grăsimi hidrogenate și dezinformarea consumatorilor creează un prejudiciu de imagine produselor românești de calitate, afectând totodată munca fermierilor români, facilitând astfel dezvoltarea unor portițe pentru activități ilicite și obținerea de profituri majorate în detrimentul consumatorilor”,
se arată într-un comunicat al Ministerului Agriculturii.