Agricultură

2017-11-14, 16:27:16

Contractele de arendă trebuie să fie înregistrate la primării

Mai mulţi olteni s-au plâns atât Prefecturii Olt, cât şi reprezentanţilor Direcţiei pentru Agricultură (DAJ) Olt că arendaşii nu respectă obligaţiile din contractele de arendă. Specialiştii DAJ Olt au precizat că aceste contracte de arendă trebuie să fie înregistrate la primăriile locale, pentru a reprezenta titlul executoriu.

Contractele de arendă sunt subiecte de discuţie între arendaş şi arendator. Mai mulţi olteni s-au plâns autorităţilor locale că arendaşii nu îşi respectă obligaţiile din contractele încheiate.

Specialiştii DAJ Olt au precizat că aceste contracte trebuie să fie înregistrate la primăriile locale, iar proprietarii de terenuri trebuie să fie foarte atenţi la termenii în care sunt încheiate.

„Conform Noului Cod Civil, contractul de arendă trebuie semnat de către toţi moştenitorii. Prima grijă ar trebui să fie dezbaterea succesiunii. Întâlnim foarte multe situaţii în care succesiunea nu a fost dezbătută, iar toate acestea îngreunează intenţia de vânzare a terenului. Proprietarul de teren trebuie să aibă mare grijă la perioada care este trecută în contractul de arendă, la preţul arendei ce se stabileşte prin contract. Acest contract de arendă trebuie înregistrat la Consiliul Local din primării, ca să poată fi titlu executoriu. Contractul de arendă nu încetează în cazul în care arendatorul decedează. Nu avem posibilitatea să-i consiliem pe oameni în încheierea acestor contracte de arendă”, a spus juristul DAJ Olt, Livia Ghioca.

Ca să nu mai întâlnească situaţii aberante, prin care unii arendaşi specifică în contracte că au dreptul să lucreze chiar şi 20 de ani aceste terenuri, prefectul judeţului, Silviu Neacşu, a precizat că proprietarii, chiar dacă sunt bătrâni, trebuie să fie foarte bine informaţi.

„Oamenii trebuie să ştie ce se întâmplă dacă arendaşul nu respectă clauzele din contract. Multe persoane în vârstă sunt puse în situaţia în care arendaşul nu îşi respectă contractul. Trebuie să-i sprijinim, să fie informaţi cum semnează aceste contracte de arendă. Oamenii trebuie să fie consiliaţi”,
a spus prefectul.


Comentarii

Redacţia

2017-11-14 16:27:16

Conținutul website-ului www.gazetanoua.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea Gazeta Nouă. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa office@gazetanoua.ro

loading...