Consultaţii gratuite pentru depistarea cancerului oral, în Ambulatoriul Spitalului Slatina. „Orice leziune la nivelul cavităţii orale, dacă în două săptămâni nu se vindecă, trebuie văzută de către medicul specialist”

În săptămâna 10-14 septembrie, specialiştii în chirurgie orală şi maxilo-facială vor oferi consultaţii gratuite în Ambulatoriul de specialitate al Spitalului Judeţean de Urgenţă Slatina pentru depistarea precoce a neoplasmelor din sfera orală. Pacienţii care doresc un astfel de consult, pentru care nu vor avea nevoie de bilet de trimitere, trebuie să se programeze la numărul de telefon 0788.235.550.

Chirurgul George Craioveanu, şeful Şecţiei ORL, din cadrul Spitalului Slatina, spune că a considerat necesară o astfel de campanie în rândul oltenilor pentru că incidenţa cancerului oral, fie că este vorba despre cancer de buză, cancer de mandibulă şi maxilar, de limbă sau cancer de planşeu oral, este în creştere, iar vârsta pacienţilor cu astfel de afecţiuni este tot mai mică.

„Am iniţiat acţiunea «Săptămâna de prevenţie şi diagnostic precoce a cancerului oral», împinşi fiind de faptul că, pe de o parte, această patologie se întâlneşte mult mai frecvent în ultima perioadă, iar pe de altă parte, vârsta la care se diagnostichează a scăzut foarte, foarte mult. Dacă înainte era o patologie predilectă vârstei a treia, acum, din păcate, avem destul de mulţi tineri care se prezintă cu această patologie oncologică şi, dintre aceştia, foarte mulţi vin în stadii avansate de dezvoltare a tumorilor din sfera orală”, a declarat medicul George Craioveanu.

Chirurgul slătinean spune că diagnosticarea în sfera orală nu este complicată, practic, cu o pereche de mănuşi şi o spatulă, în 90% dintre cazuri poate fi făcută.

„Din păcate, pacienţii nu se prezintă la timp, găsind diferite scuze. De aceea, în săptămâna 10-14 septembrie, între orele 8.00 şi 11.00, pacienţii se pot prezenta pentru consultaţii gratuite, fără bilet de trimitere, doar pe baza unei programări la un număr de telefon, la cabinetul 36 din cadrul Ambulatoriului de specialitate al Spitalului Judeţean de Urgenţă Slatina. Numărul de telefon la care pacienţii se pot programa este 0788.235.550”, a mai spus şeful Secţiei ORL.

Dacă în urmă cu câţiva ani pacienţii care dezvoltau cancer în sfera orală aveau vârsta de 60-65 de ani, acum, spune chirurgul, se prezintă pacienţi de până în 40 de ani, cu stadii avansate de boală.

„Este nevoie şi de această abordare deoarece noi, din păcate, faţă de media europeană care este undeva la 0,4%, avem de cel puţin zece ori mai multe cazuri. Este evident că pacienţii fie se prezintă cu întârziere la medic, ceea ce justifică aceste stadii avansate, fie pur şi simplu îşi neglijează boala. Ce trebuie să reţină pacienţii este că orice leziune, orice afecţiune acută la nivelul cavităţii orale, dacă în două săptămâni, sub un tratament dat de medicul de familie sau medicul stomatolog, nu se vindecă, atunci ea trebuie văzută de către medicul specialist. De aceea, noi aşteptăm toţi aceşti pacienţi care au leziuni la nivelul cavităţii orale pentru consultul medicului de specialitate chirurgie orală şi maxilo-facială sau pur şi simplu pentru screening pe pacienţii care nu au o leziune, dar vor să se convingă că nu au vreo problemă”, a adăugat George Craioveanu.

Ca şi celelalte tipuri de cancer, şi cel din sfera orală, din păcate, evoluează. Astfel că, un pacient depistat în stadiu precoce va avea un prognostic favorabil, în timp ce în cazul unui neoplasm avansat, de stadiu 3-4 sau chiar neoperabil, resursele sunt limitate, iar speranţa de viaţă mică.