Condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească fermierii olteni pentru a obţine sprijinul cuplat

Fermierii olteni care doresc să beneficieze de sprijinul cuplat în sectorul vegetal în cadrul Campaniei 2017 trebuie să depună documentele specifice fiecărei culturi până la 31 decembrie 2017.

Aproape două luni şi jumătate mai au la dispoziţie agricultorii olteni ca să depună documentaţia specifică pentru a obţine sprijinul cuplat în sectorul vegetal.

Pentru a obţine sprijinul cuplat, fermierii activi trebuie să livreze la o unitate de industrializare cantitatea minimă de 1,9 tone pe hectar la mazăre şi 0,85 tone la hectar fasole boabe. Totodată, aceştia trebuie să facă dovada ca au utilizat sămânţă certificată.

Pentru sprijinul cuplat pentru tomate destinate industrializării, fermierii trebuie să le cultive în câmp, să livreze minimum 15 tone la hectar către o fabrică, să facă dovada valorificării cantităţii minime până la 1 noiembrie a anului de cerere. Unităţile de industrializare, care cultivă tomate, trebuie să facă dovada procesării producţiei proprii prin documente contabile interne, până la 1 noiembrie. Până la această dată trebuie depusă la APIA Olt şi factura de achiziţie a seminţelor certificate.

Patru condiţii au de îndeplinit fermierii şi când vine vorba de sprijinul cuplat pentru castraveţii destinaţi industrializării. Ei trebuie să fie cultivaţi în câmp, să se facă dovada valorificării producţiei pe baza facturii sau a filei din carnetul de comercializare până la 1 noiembrie, să fie livrată o cantitate minimă de 12 tone pe hectar, iar unităţile de industrializare care cultivă castraveţi trebuie să facă dovada procesării producţiei proprii prin documente contabile interne până la 1 noiembrie.

Potrivit datelor furnizate de APIA Olt, fermierii care solicită sprijinul cuplat pentru alte fructe şi legume au o serie de condiţii de îndeplinit.

Sprijinul cuplat pentru fructe destinate industrializării: prune, mere, cireşe, vişine, caise şi zarzăre pentru obţinerea de produse alimentare nonalcoolice, se acordă fermierilor activi care exploatează livezi de pruni, meri, cireşi, vişini, caişi şi zarzări şi care fac dovada comercializării următoarelor cantităţi minime anuale pe hectar: a) 5,6 tone la prune; b) 7,8 tone la mere; c) 4,4 tone cireşe şi vişine; d) 4,7 tone caise şi zarzăre. 

Dovada comercializării fructelor către o unitate de industrializare înregistrată pentru siguranţa alimentelor o constituie factura/facturile sau fila/filele din carnetul de comercializare a produselor din sectorul agricol. 
Unităţile de industrializare care exploatează suprafeţe cu livezi fac dovada industrializării producţiei proprii în cantităţile prevăzute mai sus prin documente contabile interne, iar dovezile se prezintă la APIA până la data de 31 decembrie a anului de cerere. 

Sprijinul cuplat pentru cultura de cartof timpuriu pentru industrializare, se acordă fermierilor activi care: a) cultivă cartof timpuriu, categorie care include cartoful semitimpuriu şi de vară; b) fac dovada comercializării unei producţii minime de 12,5 tone/ha, către o unitate de procesare înregistrată pentru siguranţa alimentelor, potrivit prevederilor Ordinului ANSVSA nr. 111/2008; c) fac dovada comercializării producţiei pe baza facturii sau a filei/filelor din carnetul de comercializare a produselor din sectorul agricol, care se depun la APIA până la data de 30 octombrie a anului de cerere; d) în situaţia în care fermierul are şi calitatea de procesator înregistrat pentru siguranţa alimentelor la ANSVSA, acesta face dovada procesării producţiei minime, prin documente contabile interne, până la data de 30 octombrie a anului de cerere.

Pentru cultura înfiinţată începând cu anul de cerere 2016, fermierii trebuie să facă dovada că utilizează sămânţa certificată oficial din categoriile Prebază, Bază şi Certificată, în conformitate cu Legea nr. 266/2002 şi cu Ordinul nr. 1.266/2005. 

Pentru sămânţa achiziţionată de la terţi, fermierul prezintă factura de achiziţie sau fila/filele din carnetul de comercializare a seminţei de cartof, pentru cantitatea corespunzătoare suprafeţei declarate, însoţită/însoţite de: (i) documentul de calitate şi conformitate al furnizorului; sau (ii) orice alt document echivalent documentului menţionat emis într-un stat membru al Uniunii Europene sau într-o ţară terţă care are echivalenţă conform Deciziei Consiliului 2003/17/CE; sau (iii) o etichetă oficială pentru fiecare lot însămânţat care ţine loc de document de calitate şi conformitate. 

În situaţia în care solicitantul sprijinului cuplat în sectorul vegetal este membru al unui grup/unei organizaţii de producători recunoscut(e) de MADR, actele doveditoare ale cantităţii livrate prin intermediul grupului/organizaţiei sunt fila/filele din carnetul de comercializare a produselor din sectorul agricol sau copia facturii emise către grup. 

Solicitanţii mai prezintă şi: a) adeverinţă prin fac dovada că sunt membri ai grupului/organizaţiei de producători prin care valorifică producţia; b) copia contractului încheiat între grup/organizaţie şi cumpărător.