Condamnări definitive în dosarul grupării de traficanţi de droguri, conduse de „Atomenu” din Slatina. Pedepse mărite în cazul a doi dintre inculpaţi

Doi dintre membrii grupării de traficanţi de droguri din Slatina, conduse de Marius-Ionuţ Iordache, zis „Atomenu”, au fost condamnaţi la pedepse mai mari de către magistraţii Curţii de Apel Craiova. Cinci dintre cei opt membri ai reţelei destructurate de DIICOT au fost condamnaţi la sentinţe cu executare.

Cei cinci primiseră pedepse cu executare şi la judecata pe fond a dosarului, când fuseseră condamnaţi de Tribunalul Olt. Curtea de Apel Craiova a păstrat sentinţele tribunalului şi doar în cazul a doi inculpaţi a mărit pedepsele: Claudiu Silviu Manda a fost condamnat la doi ani şi 6 luni închisoare cu executare, după ce pe fond primise doi ani şi două luni cu suspendare, iar Cezar-Bogdan Jumate a primit doi ani şi patru luni, după ce instanţa de la Olt îi dăduse doi ani, două luni şi 20 de zile.

Curtea a păstrat deciziile în cazul următorilor: Marius-Ionuţ Iordache, zis „Atomenu”, liderul grupării (3 ani şi 8 luni), Marius-Ionuţ Manda (2 ani şi 8 luni), Petrişor-Rareş Denghel (2 ani), şi Ilie-Leonard Lale, zis „Doc” sau „Leo”, brancardierul de la Morga Slatina (2 ani).

Pedepse cu suspendare au primit următorii: Ana Popescu, fostă Lilea, concubina lui „Atomenu” (2 ani şi 2 luni) şi Ionuţ Costin Chiriţă (1 an şi 10 luni).

Reţeaua de trafic cu droguri de risc condusă de Atomenu a fost destructurată, în dimineaţa zilei de 6 iunie 2017, când au fost efectuate, de procurorii DIICOT Olt, împreună cu poliţiştii şi jandarmii, şase percheziţii domiciliare, la Slatina.

Procurorii DIICOT spun că, în momentul în care primeau o comandă, membrii grupului se deplasau cu autoturismele în diferite zone din municipiul Slatina, unde livrau comenzile încasând sume între 10 şi 25 de lei, în funcţie de produs, respectiv ţigarete confecţionate sau produse cu materiale vegetale.

De asemenea, potrivit anchetatorilor, în momentul în care liderul grupării, Marius Ionuţ Iordache, zis Atomenu, avea dificultăţi în procurarea substanţelor cu efecte psihoactive, de pe raza municipiului Craiova, partenerii săi Ana Lilea şi Marius Ionuţ Manda produceau singuri substanţe cu efecte psihoactive prin  amestecarea plantelor de salvie cu acetonă ori alcool etilic. Astfel, produsul creat avea efecte psihoactive diferite decât substanţele psihoactive cumpărate de pe raza municipiului Craiova. Din acest motiv, consumatorii, mulţi dintre ei elevi ai unor şcoli din Slatina, ajungeau în stare gravă la spital.

„În urma investigaţiilor efectuate în cauză s-a constatat că respectivele produse comercializate de către membrii grupului au provocat consumatorilor de astfel de produse, în special minori, stări de somnolenţă, de debarasare de la viaţa cotidiană, fie pe termen scurt, fie pe termen lung, iar mulţi dintre aceştia au avut perioade în care, după consumarea acestor produse, au fost internate în stare gravă în unităţi spitaliceşti”, se arată într-un comunicat remis de DIICOT.

Bazele grupului de traficanţi au fost puse, începând cu luna februarie 2016, de către Marius-Ionuţ Iordache, zis „Atomenu”, liderul grupării, şi Ana Lilea, partenera acestuia, Marius-Ionuţ Manda, Claudiu-Silviu Manda. Ulterior, la grup au aderat Cezar Bogdan Jumătate, Rareş Petrişor Denghel şi Lale Ilie Leonard.

„Drogurile şi substanţele susceptibile de a avea efecte psihoactive erau procurate de pe raza municipiului Craiova sau prin plasarea unor comenzi on-line pe diverse site-uri, iar ulterior erau preparate, ambalate şi comercializate către diverse persoane  de pe raza judeţelor Olt şi Vâlcea. S-a reţinut că membrii grupului, distribuiau produsele atât în zona Progresul, cât şi în zona unei şcoli generale şi a unui liceu”, mai spus anchetatorii.

Potrivit DIICOT, din luna februarie 2016, inculpaţii au comercializat peste 10 kilograme de droguri și substanțe susceptibile de a avea efecte psihoactive, în valoare de peste 300.000 lei, către diverse persoane de pe raza județului Olt.

În urma percheziţiilor domiciliare, desfăşurate marţi, anchetatorii au ridicat diverse cantităţi de droguri, un pistol cu bile calibrul 4,5 milimetri și sumele de 163.800 lei, 100 dolari și 6.350 euro.

Anchetatorii au stabilit că, de o perioadă bună de timp, membrii grupului practic îşi împărţiseră zonele în care distribuiau drogurile.

Cezar-Bogdan Jumătate şi Petrişor-Rareş Denghel vindeau în zona Şcolii Generale nr. 5, dar şi pe străzile Păcii şi Trandafirilor.

Ilie-Leonard Lale, zis „Doc” sau „Leo”,  distribuia drogurile  în principal în zona Colegiului Naţional Vocaţional „Nicolae Titulescu”. De asemenea, el vindea şi în spatele domiciliului său, în zona „la garaje”.

Marius Ionuţ Manda,  Claudiu Silviu Manda, Ana Lilea şi Marius Ionuţ Iordache  se ocupau în zona Progresul, pe străzile Sergent Major Constantin Dorobanţi şi Basarabilor.

Potrivit procurorilor DIICOT, Ionuţ Costin Chiriţă „apela” la situri specializate pentru aprovizionarea grupului cu substanţe psihoactive, atunci când „Atomenu” nu putea să le procure personal, de la Craiova.

De cealaltă parte, Cezar Bogdan Jumătate îşi procura substanţele  psihoactive de pe diverse site-uri, pentru care plătea cu moneda virtuală bitcoin.