Comunicat


Asociatia Centrul de Asociere pentru Dezvoltarea Instrumentelor Structurale împreună cu partenerii din: Turcia - Belen Kaymakamlığı, Republica Cehă - ICM Jindrichuv Hradec, Estonia - Seiklejate Vennaskond și Grecia - Youthnet Hellas anunță încheierea proiectului "UpDatE + CV-ul".
Durata proiectului: 01.09.2018 - 30.04.2019
Mobilitatea a avut loc in perioada: 15.01.2019-23.01.2019
Locația schimbului de tineret: Horezu, România
Ideea acestui proict  a apărut din datorita  problemelor care au apărut în societatea europeană, și anume unul dintre ele este șomajul în rândul tinerilor. Potrivit datelor Eurostat, rata șomajului în Europa pentru tineri în vârstă de 15-29 ani este 20,4% în 2016. Datele INS cu referire la EUROSTAT pentru anul 2015 arată că în România rata șomajului în rândul tinerilor în vârstă de până la 25 de ani este de 24%, în Estonia 16%, Turcia 33%, Grecia 39%, iar în Republica Ceha este o rată a șomajului de 34%
Scopul proiectului UpDatE + CV a fost de a stimula tinerii într-un mod proactiv de trai prin implicarea comunității locale în viața socială pentru a crește șansele de a se alătura forței de muncă.
  Obiectivele proiectului
 O1 Facilitarea schimbului de expunere pentru a crea branding personal pentru 42 de participanți în 5 țări pentru 9 zile
 O2 Motivarea participanților la implicarea activă în viața socială a comunității locale prin înțelegerea problemelor cu care se confruntă colegii lor, creșterea numărului de voluntari în fiecare organizație partenere cu 8 tineri
 O3 Creșterea numărului de angajați din membrii asociațiilor partenere cu 30%.
 O4 Identificarea metodelor alternative de îmbunătățire a CV-ului pentru 42 de participanți din 5 țări.
 
 Obiectivul 1 a fost atins in special atelierul "Self branding", în care tinerii au lucra în grupuri mixte pentru a identifica oportunități de a fi mai vizibili pe piața muncii, apoi au descries și prezintat lucrarile despre aceste oportunități celorlalte grupuri.

 Obiectivul nr. 2 a fost realizat de către participanți în înțelegerea fenomenelor negative abordate în proiect și înrădăcinarea dorinței de a acționa pentru a schimba lucrurile prin sesiuni de discuții, brainstorming și prezentări privind șomajul, sărăcia și excluziunea socială în țările participante și în Uniunea Europeană.

 Obiectivul nr. 3 Creșterea cu 30% a numărului de angajați din membrii asociațiilor partenere. Activitățile care au condus  la dobândirea de aptitudini practice pentru a fi mai competitivi pe piața muncii sunt: Brainstorming pentru găsirea metodelor de căutare a locurilor de muncă dorite, sesiuni de creație a CV-urilor, brainstorming despre puncte CV, interviuri flash pentru angajare, întâlniri cu angajatorii.

 Prin atingerea Obiectivului 4, dorim să arătăm tinerilor că sunt metode alternative de a găsi un loc de muncă tradițional, cum ar fi voluntariatul, antreprenoriatul sau antreprenoriatul social pentru tineret în atelierele de lucru, identificând soluții alternative pentru combaterea șomajului și analizarea programelor UE pentru afaceri

Fiecare partener a avut 8 participanti, grup format din 7 tineri si un lider de grup, iar Romania a avut 10 participanti. In total au fost 42 de participanti desfasurand activitati de educatie nonfromala timp de 9 zile.
Activitatile din cadrul schimbului de tinerI au fost planificate astfel ca sa atinga toate obiectivele din proiect. Sesiunile de prezentare a proiectului, a programului Erasmus+, a certificatului Youth Pass au contribuit la crearea spiritului de grup si la facilitarea schimbului de informatii de-a lungul intregului proiect.

Citeriile de selectie au fost urmatoarele:
- Varsta cuprinsa intre 18 si 30 de ani
- Cunoasterea limbii engleze la nivel de comunicare – nivel basic
- Interesul fata de topicurile abordate si mai ales fata de cresterea sanselor de angajare in campul muncii
- Motivatia privind participarea si invatarea
- Dorinta de a se informa asupra subiectelor abordate in proiect
- Dorinta de educare non formala intr-un mediu multi cultural
- Toleranta fata de ceilanti participanti

Din cei 42 de participantii de la schimbul interantional de tineret UpDatE+ your CV 20 au fost tineri cu oportunitati reduse, cu posibilitati cu dificultati sociale si culturale

Sustenabilitatea proiectului este un punct important din relatia noastra cu partenerii din cadrul acestui proiect , pentru acesta am stabilit ca vom updata mereu site-ul cu informatii utile, vom promova si in continuare materialele in cadrul altor proiecte proprii, vom monitoriza si mai departe progresul tinerilor implicandui in diferite proiecte ale promotorilor, vom initia si alte proiecte care ating problemele studiate in cadrula cestui schimb de tineret, dar cel mai important  este intentia de a implimenta si a -2a editie a acestui proiect.

Liderii de grup au constat ca tineri au respectat obligatia asumata de a ajuta fiecare cate minim 3 persoane din cercul de prieteni pentru a-si imbunatati CV-ul astfel am obtinut peste 200 de CV-uri care pot concura pe marea piata Europeana a muncii . In timpul desiminarii tinerii au participat la sesiuni de prezentare a proiectului, seminare alte proiecte unde au promovat si proiectul ” UpDatE+ your CV”. In cadrul activitatilor participantii postau poze si comentarii pe retelele de socializare din cadrul  proiectului ceea ce  a facut foarte curiosi cercul lor de prieteni din mediul online la topic si la proiectele Erasmus+.

Acest proiect a fost finanțat cu sprijinul Comisiei Europene. Această comunicare reflectă doar punctul de vedere al autorului, iar Comisia nu este responsabilă de utilizarea informațiilor conținute în această comunicare.