Cod portocaliu. Permanență la primării și monitorizarea cursurilor de ape

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență s-a întrunit duminică, în urma emiterii atenționării cod portocaliu de ploi.

În contextul emiterii de către Administrația Națională de Meteorologie și Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor a avertizărilor cod portocaliu de ploi abundente și creșteri de debite și niveluri pe mai multe cursuri de apă, cu efecte locale de inundații, în această dimineață, a avut loc o ședință extraordinară a Comitetului Național pentru Situații de Urgență.

Ședința s-a desfășurat în sistem videoconferință, iar la aceasta au participat prefecții județelor aflate sub avertizări meteorologice și hidrologice, dar şi reprezentanții instituțiilor județene cu atribuții în gestionarea situațiilor de urgență provocate de evenimente hidro-meteo periculoase.

După încheierea videoconferinței, s-a desfăşurat şedinţa extraordinară a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, în cadrul căreia s-au luat măsurile care se impun pentru protecția populației pe timpul avertizărilor hidro-meteorologice.

„La nivel judeţean, s-a dispus asigurarea permanenţei la sediile primăriilor, monitorizarea cursurilor de apă de către Sistemul de Gospodărire a Apelor Olt ( SGA) și Sistemul Hidrotehnic Independent ( SHI ) Olt, verificarea acumulărilor piscicole și activarea Comitetului Județean de Conducere și Coordonare a Intervenției ( CJCCI ). Tot în cadrul şedinţei, au fost comunicate măsurile luate pentru ca barajele de pe râul Olt să poată prelua debitele provenite din precipitaţii”, a precizat purtătorul de cuvânt al ISU Olt, Alin Băsășteanu.

CJCCI își va desfășura activitatea pe toată durata codurilor meteorologice și hidrologice și va fi format din reprezentanți ai Instituției Prefectului Olt, ISU Olt, SGA Olt SHI Olt, Inspectoratului de Poliție Olt și Inspectoratului de Jandarmi Olt.

„Pe timpul codurilor meteorologice și hidrologice, ISU Olt va intensifica activitățile de verificare a asigurării permanenței la sediile primăriilor și de informare preventivă a populației. Cetăţenii vor primi materiale cu măsuri de protecţie în cazul producerii de inundaţii, iar aceste informaţii vor fi afişate şi la sediile primăriilor. Recomandăm cetățenilor să respecte îndrumările primite din partea autorităților și să se informeze despre situația meteorologică din zonele în care doresc să se deplaseze. De asemenea, pentru a evita producerea unor evenimente nedorite, este recomandat să se evite deplasarea sau staționarea în câmp deschis pe timpul manifestării fenomenelor meteo periculoase, dar și traversarea cursurilor de apă cu debite mărite pe poduri sau podețe instabile sau care au fost afectate de inundații”, a adăugat reprezentantul ISU Olt.

Peste 100 de pompieri, cu mijloace pentru evacuarea apei şi ambarcaţiuni cu motor, sunt pregătiţi pentru a interveni în sprijinul populației, dacă situaţia o va impune. În sprijinul pompierilor pot acţiona şi poliţişti, jamdarmi şi membri ai Serviciilor Voluntare pentru Situaţii de Urgenţă.