CJ Olt a alocat din nou bani pentru plata salariilor angajaţilor din sistemul de asistenţă socială. Guvernul încalcă, în continuare, legea şi nu alocă fonduri

Consilierii judeţeni au aprobat, marţi, alocarea a încă 2,8 milioane lei pentru salariilor angajaţilor Direcţiei Copilului, pentru că Guvernul României continuă să încalce legea şi nu alocă banii pe care este obligat să-i dea.
Preşedintele CJ Olt, Marius Oprescu, a declarat că, până la finalul săptămânii, angajaţii DGASPC îşi vor şi încasa salariile.

„Am avut o şedinţă de îndată a Consiliului Judeţean. Am alocat două 2,8 milioane de lei pentru Direcţia Copilului în încercarea de a-şi mai lua salariile, încă o lună. Noi trebuia să dăm salariile pe data de 9 noiembrie, dar din păcate abia astăzi am reuşit să alocăm aceşti bani. Probabil, până la finalul săptămânii, angajaţii DGASPC îşi vor lua salariile”,
a afirmat el.

Oprescu a ţinut să reamintească faptul că, potrivit legislaţiei în vigoare, autorităţile judeţene sunt obligate să vină doar cu 10 la sută din cheltuileile pentru asistenţa socială. Restul fondurilor trebuie asigurate de Guvernul României. Până acum, Executivul nu a respectat legea.

„Nu ştiu cum vom închide anul pentru că acestea au fost ultimele economii pe care Consiliul Judeţean le-a făcut prin relocarea de fonduri din toate instituţiile subordonate. Am făcut din nou şi către Guvern o solicitare. Aşteptăm să vedem dacă vor aplica legea şi se vor ţine de cuvânt să aloce şi dânşii obligaţiile lor, măcar o parte din ele. Legea spune în felul următor: UAT trebuie să pună minim 10 la sută, iar Guvernul până la 90 la sută. Guvernul a pus anul acesta 27 de milioane de lei şi CJ aproape 80 de milioane lei. Disproporţia este una clară, faţă de ce spune legea”, a adăugat Marius Oprescu.

Probleme sunt şi la primăriile din judeţ.

„Primăriile îmi semnalează de câteva luni că nu mai au bani pentru persoanele cu handicap. Sunt primării care au completat din bugetul lor dar deja se apropie finalul de an, nu mai nici ei aceşti bani. La fel este legea şi la primării. Aşa cum ştiţi, persoanele cu handicap preluate de primării la plată nu pot fi calculate, la început de an, când se construieşte bugetul”, a conchis Marius Oprescu.