Ciobanii olteni vor să vândă aproape 13.000 de kilograme de lână. Cele mai multe cereri sunt din Izvoarele şi Curtişoara

17 fermieri olteni au cerut Direcţiei Agricole Judeţene (DAJ) Olt să intermedieze relaţia cu un centru de colectare din Sibiu, pentru a vinde lâna de la 4.014 oi. Ciobanii vor să comercializeze aproape 13.000 de kilograme de lână pentru care să primească ajutorul de minimis.

Potrivit datelor furnizate de DAJ Olt, cei 17 fermieri din Tufeni, Brebeni, Izvoarele, Curtişoara şi Crâmpoia s-au înscris în Programul Lâna, urmând să primească un leu ajutor de minimis pentru fiecare kilogram de lână comercializat. Cele mai multe cereri privind înscrierea în Program sunt din Izvoarele şi Curtişoara.

„Avem 17 cereri înregistrate de la fermieri din judeţ. Aceştia au un număr total de 4.014 oi şi o cantitate estimativă de 12.908 kilograme lână pe care o vor comercializa. Anul trecut, au încheiat un contract cu un intermediar din Sibiu care a venit şi a ridicat lâna de la fermieri. Anul acesta, noi am trimis adresă că avem fermieri interesaţi să comercializeze lâna, dar nu am primit niciun răspuns oficial din partea lor”, spun reprezentanţii DAJ Olt.

Cele mai multe oi deţinute de fermierii olteni sunt din rasa ţurcana, care are lâna sub formă de şuviţe ascuţite, cu o lungime medie de 20-21 de centimetri. Cantitatea de lână obţinută anual per animal este de două până la 3,5 kilograme şi face parte din categoria lânurilor inferioare, fineţea firului fiind de 35 de microni.

În urmă cu doi ani, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a vrut să reînvie tradiţia prelucrării lânii, iar ciobanii să nu o mai ardă. Astfel, prin Hotărârea 500/2017 s-a aprobat un ajutor de minimis pentru crescătorii de ovine. Pentru fiecare kilogram de lână comercializat, ciobanii primesc un ajutor de minimis de un leu.