Societate

2017-04-20, 15:46:21

Cinci oltence au obţinut ordin de protecţie împotriva agresorilor lor. Specialiştii DGASPC Olt pot obţine astfel de ordine şi în 48 de ore

Bătute şi hărţuite de partenerii lor, femeile ce ajung în Centrul de primire în regim de urgenţă pentru victimele violenţei în familie din judeţul Olt au încercat să scape de agresorii lor. Astfel, acestea, ajutate de specialiştii DGASPC Olt, au obţinut cinci ordine de protecţie. Procedura a fost simplificată, iar aceste ordine pot fi eliberate de instanţă chiar şi în 48 de ore.

Pentru că violenţa în familie este un fenomen ce implică foarte multe componente şi sentimente din partea victimelor, acestea au nevoie de mult timp pentru a lua decizia ruperii de agresor. Odată ajunse în Centrul pentru victimele violenţei în familie, victimele au solicitat instanţelor ordin de protecţie, sătule fiind de limbajul agresiv şi bătăile repetate.

Directorul DGASPC Olt, Rădiţa Piroşca, a declarat că toate cele cinci ordine au fost puse în aplicare, iar femeile ajutate să iniţieze divorţul.

„Am obţinut, în premieră, cinci ordine de protecţie pe care le-am pus în aplicare. Am consiliat şi am acordat asistenţă juridică pentru divorţ. Serviciile noastre continuă şi după terminarea şederii în Centru, pentru că monitorizăm în continuare situaţia. Au fost cazuri care s-au terminat cu divorţ, iar victima s-a separat, stă cu chirie. Violenţa domestică nu este specifică doar unui nivel de trai scăzut sau fără ocupaţie. Am oferit şi servicii de zi pentru copiii victimelor, astfel încât să le fie uşor să-şi găsească un loc de muncă, ştiind că micuţii primesc două mese calde pe zi la Centrul nostru. Cineva s-a angajat la croitorie, o alta a devenit femeie de serviciu. Este important ca să depăşească această situaţie de criză. Să vadă că pot şi fără partenerul de viaţă, că se pot descurca. Acesta este rolul nostru”, a spus Piroşca.

Reprezentanţii DGASPC Olt spun că în urmă cu ceva timp ordinele de restricţie erau obţinute după o lună, însă acum procedura a fost simplificată şi pot fi aprobate chiar şi în 48 de ore.

„În urmă cu ceva timp, obţineam astfel de ordine de protecţie în decurs de o lună, poate mai mult. Instanţa solicita foarte multe probe. Acum am obţinut un astfel de ordin şi în 48 de ore”,
a adăugat Rădiţa Piroşca.

Grav este că din cele 29 de victime ale violenţei în familie, zece sunt din Slatina. Surprinzător, de foarte multe ori agresorii sunt oameni cu studii superioare, iar violenţa în familie nu este doar apanajului mediului sărăcăcios.

Comentarii

Redacţia

2017-04-20 15:46:21

Conținutul website-ului www.gazetanoua.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea Gazeta Nouă. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa office@gazetanoua.ro