Economie

2019-11-14, 09:50:51

Cifra de afaceri a Alro, scădere cu şase procente în 2019

Cifra de afaceri a Alro a înregistrat o scădere de 6% în 2019 față de 2018, atingând nivelul de 2,16 miliarde RON în primele nouă luni din 2019, potrivit unui raport remis de companie, miercuri.

Președintele Consiliului de Administrație al Alro, Marian Năstase, spune că 2019 a fost un an turbulent pentru industrie.

„Anul 2019 s-a dovedit a fi destul de turbulent pentru industria aluminiului. Cotațiile internaționale ale aluminiului (în special LME) au pierdut, în medie, 350 USD pe tonă în cele 9 luni încheiate la 30 septembrie 2019, comparativ cu aceeași perioadă din 2018. Evenimentele politice internaționale, precum tarifele americane privind importurile, măsurile de răspuns ale Chinei, negocierile Brexit au creat incertitudini în industrie și s-au reflectat într-un comportament prudent al clienților din domeniul aluminiului, iar acest lucru s-a reflectat în rezultatele raportate pentru primele nouă luni ale anului 2019 de marile companii din industria aluminiului. Pe piața locală, ne-am confruntat de asemenea cu dificultăți, costurile totale crescând cu 12%, în special din cauza creșterii prețurilor utilităților, în special electricitate și gaz, conform tendințelor din piețele de profil, dar ajunse la niveluri foarte mari comparativ cu alte țări europene”, a declarat Năstase.

În acest context, Grupul Alro a înregistrat o pierdere netă de 22,7 milioane RON, dar a reușit să raporteze un EBITDA de 233,6 milioane RON, cu vânzări în creștere la 9 luni ale produselor din aluminiu procesat, față de aceeași perioadă din 2018, precum și în T3 2019 comparativ cu T3 2018, atât în termeni valorici, cât și cantitativi, potrivit sursei citate.

Chiar şi aşa, Grupul Alro a continuat strategia sa de a obține statutul de Fabrică Verde, Fabrica Viitorului, Inovatoare și Durabilă, cu emisii și deșeuri aproape de zero. Printre investițiile derulate în primele 9 luni din 2019, care au atins un nivel cumulat de 85 milioane RON, se numără continuarea programului de creștere a eficienței energetice a proceselor tehnologice, prin care ALRO a reușit să pună în funcțiune cuve de electroliză bazate pe noua tehnologie AP12LE (Aluminium Pechiney Low Energy), de la care se așteaptă un impact în ceea ce privește cantitatea de energie consumată.

„Una din țintele cele mai importante ale Grupului Alro este reducerea consumului de materii prime și utilități, în special a consumului de energie. În acest scop, Grupul a început, la sfârșitul anului 2018 implementarea unei noi metodologii de înlocuire a cuvelor în sectorul de electroliză al diviziei sale de aluminiu primar, care va plasa Alro în topul celor mai eficienți - energetic producători de aluminiu din lume”, a declarat Gheorghe Dobra, CEO Alro.

Comentarii

Redacţia

2019-11-14 09:50:51

Conținutul website-ului www.gazetanoua.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea Gazeta Nouă. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa office@gazetanoua.ro

loading...