Ceremonie festivă pentru o nouă promoţie de absolvenţi ai USAMV Slatina. 63 de specialişti în agricultură au finalizat cursurile facultăţii

Agricultura este pe mâini bune. O nouă serie de absolvenţi ai Facultăţii de Management, Inginerie Economică în Agricultură şi Dezvoltare Rurală, din cadrul Universităţii de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterniară, filiala Slatina, a finalizat cursurile. Momentul a fost celebrat printr-o ceremonie, la sediul insituţiei, la care au participat oficialităţi locale şi cadre didactice.

63 de studenţi au absolvit, în acest an, cursurile facultăţii de Management şi Inginerie Economică în Agricultură şi Dezvoltare Rural, filiala Slatina. Proaspeţii absolvenţi vor susţine examenul de licenţă pe 5-6 iulie, devenind astfel specialişti în agricultură.

„Facultatea noastră şi-a deschis porţile în Slatina în anul 1999, iată-ne în anul 2018 cu o nouă promoţie care finalizează cursurile. Sunt 63 de absolvenţi, mai au un pas astfel încât să fie licenţiaţi, urmează examenul de licenţă care se desfăşura pe 5-6 iulie. Este o festivitate de absolvire cu emoţii, ca de fiecare dată. Avem nostalgia timpului, o să-i las pe studenţii noştri să se întrebe cum ne trece timpul? Consiliere şi orientarea funcţionează foarte bine la noi, este foarte importantă implicarea lor, mulţi au propriile afaceri, dar în acelaşi timp avem studenţi care lucrează în management. Nu neapărat în domenii legate de agricultură, însă speranţa este ca ei să-şi orienteze competenţele astfel încât să atragă fonduri europene”, a declarat directorul Filialei Slatina,Victor Tiţa.

Cadru didactic al facultăţii slătinene, Ion Bozgă este convins că absolvenţii promoţiei 2018 vor performa în acest domeniu, din ce în ce mai căutat, mai ale că există încă o lipsă de specialişti în atragerea fondurilor europene în agricultură.

„Este un moment festiv, un moment important atât pentru mine, cadru didactic, pentru absolvenţi, dar şi pentru comunitatea locală. Este singura formă de învăţământ superior de stat, care funcţionează în Slatina, care are ţintă agricultura, fondurile europene. Înfiinţată cu aproape 140 de ani de un slătinean, P.S. Aurelian, noi cei de aici suntem obligaţi ca în memoria lui să dezvoltăm economia din agricultură. Eu, dacă aş fi în locul tinerilor, aş opta pentru această formă de învăţământ pentru că există premise de dezvoltare. Fără mâncare, nu putem trăi. Şi absolvenţii noştri o produc şi o manageriază. Este o meserie de viitor, în fiecare an locurile sunt ocupate, 35 dintre ele sunt bugetate, există burse de 1.400 de lei. Toţi absolvenţii noştri găsesc locuri de muncă, fie în agricultură, fie în administraţia publică locală”, a declarat Bozgă

250 de locuri disponibile pentru studiile de masterat


Decanul facultăţii, Toma Adrian Dinu, a anunţat 250 de locuri disponibile la masterat, pentru cei care doresc să-şi aprofundeze studiile. Totodată, acesta a vorbit despre importanţa Filialei Slatina pentru USAMV Bucureşti.

„Îi felicităm pentru ceea ce au realizat până în acest moment, să sperăm că toţi vor lua licenţa şi vor ajunge în scurt timp ingineri diplomaţi. Ne bucurăm, ca de fiecare dată când o serie finalizează cursurile. Dorinţa noastră cea mai mare este să realizeze ceea ce şi-au propus, să nu uite că o bună parte din formarea profesională ni se datorează, să ne mai dea semne din când în când cu privire la ceea ce se întâmplă cu ei. Ne aşteptăm ca mulţi dintre ei să fie angajaţi în scurt timp, iar cei care doresc sunt invitaţi să continue studiile de master. Avem, în cadrul facultăţii noastre, cinci mastere care-i asteaptă. Sunt 250 de locuri disponibile, dar dacă sunt cereri mai multe, pot fi suplimentate. Unii dintre studenţii noştri sunt deja angajaţi, lucrează deja în domeniu. Marea majoritate ajunge în scurt timp, doi, trei ani, să ocupe funcţii de conducere în top management. Nu sunt foarte mulţi cei care ajung să lucreze în agricultură, dat fiind faptul că zona aceasta este ocupată de marii fermieri. Sunt care-şi deschid afaceri, iar noi încurajăm acest lucru prin materiile pe care le predăm, efectiv sunt învăţaţi cum să-şi managerieze propria afacere”, a declarat Toma Adrian Dinu.

Prezent la evenimentul de absolvire din cadrul facultăţii slătinene, vicepreşedintele CJ Olt, Virgil Delureanu, a precizat că judeţul are nevoie de specialişti în agricultură.

„Sper ca această promoţie să rămână în judeţul Olt. După cum se ştie, judeţul nostru este unul agricol, cum şi întreaga Românie este o ţară eminamente agrară. Sperăm ca aceşti absolvenţi de facultate să ducă mai departe agricultura judeţului Olt, pe cele mai înalte culmi. Dacă vom face doar agricultură de subzistenţă, nu o să avem un cuvânt de spus în acest domeniu. De aceea sper ca prin aceşti absolvenţi să realizăm ceea ce ne propunem”
, a conchis Delureanu.