Cele şase staţii de desecare din sudul judeţului ar putea fi reabilitate. Director ANIF: „Suprafaţa totală de desecare din Olt este de 75.296 de hectare”

Cele şase staţii de desecare din sudul judeţului ar putea intra în reabilitare. Acestea sunt folosite pentru a scoate umiditatea din sol. Peste 75.000 de hectare din judeţ au nevoie de desecare, pentru a putea fi folosite de către fermieri.

Potrivit directorului Agenţiei Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare (ANIF), Florin Barbu, amenajarea de desecare locală deserveşte 112 comune din judeţ. Astfel, este nevoie ca în paralel cu modernizarea sistemului de irigaţii şi instalaţiile de desecare să fie modernizate.

Astfel, ANIF are în plan ca, din 2021, să înceapă reabilitarea infrastructurii de desecare.

„Vor fi analizate şi expuse la Bruxelles toate variantele care sunt fezabile pentru a putea reabilita infrastructura de desecare. Un început în acest sens a fost submăsura 125 a, din PNDR 2007-2014, însă nu a fost suficient. Avem o şansă să putem reface infrastructura prin viitoarea Politica Agricolă Comună, de aceea, vom pleda ca ANIF să poată obţine fonduri pentru reabilitarea infrastructurii de desecare. Suprafaţa totală de desecare a ţării este de peste trei milioane de hectare, din care în judeţul Olt sunt 75.296 hectare, adică pentru 14.445 hectare desecare se face prin pompare, iar pentru 60.351 hectare desecarea este gravitaţională. În judeţ sunt şase staţii de pompare folosite pentru a scoate excesul de umiditate din sol. Amenajarea de desecare locală deserveşte 112 comune”, a spus directorul general al ANIF, Florin Barbu.