Sănătate

2019-03-13, 14:11:24

Cei trei ortopezi care au dosit radiografiile, în faţa Comisiei de Disciplină a Spitalului Slatina. Jidovin: „Radiografiile au fost prezentate ca lucrări ştiinţifice”

Scandal pe Secţia de Ortopedie a Spitalului Slatina, după ce în vestiarele a trei medici ortopezi s-au găsit 140 de radiografii. Comisia de anchetă de la nivelul unităţii medicale va avea primele concluzii săptămâna viitoare. În timp ce cazul ortopezilor va intra în Comisia de disciplină, aceştia se apără şi spun că radiografiile însoţeau lucrările ştiinţifice pe care le-au prezentat în diferite situaţii.

Reprezentanţii Spitalului Slatina au demarat o anchetă, după ce nu au putut pune la dispoziţia organelor de anchetă o radiografie de bazin. Astfel, o comisie, formată din directorul medical, directorul de la Resurse umane şi un reprezentant de la Compartimentul juridic, a făcut verificări pe Secţia de Ortopedie şi în vestiarele medicilor. Aşa au fost descoperite 140 de radiografii în vestiarul ortopezilor Radu Jidovin, Mohammed Katta şi Ion Grămăticu.

Potrivit medicului Florin Popa, directorul medical până la revenirea din concediu a doctorului Andrei Ştefănescu, cei trei doctori ortopezi vor intra în Comisia de disciplină, urmând a se stabili culpa acestora. 

„Marţi, a fost constituită o comisie la nivelul spitalului, pentru că, în urma sesizărilor Inspectoratului de Poliţie Olt cu referire la eliberarea unor documente medico-legale, copii de pe foi de observaţii şi radiografii, nu au fost găsite. S-a întrunit această comisie care a făcut un control pe Secţia de Ortopedie împreună cu medicul şef şi asistenta şefă şi medicii care erau la momentul acela pe secţie şi nu operau sau nu erau în concediu. S-au verificat camera de gardă, biroul medicului şef şi restul de cabinete, plus vestiarele medicilor. Am găsit în anumite vestiare 140 de radiografii, care au fost luate pe baza unui proces verbal. Vor fi analizate şi vom vedea cui aparţin, dacă sunt cazuri medico-legale, dacă aparţin medicilor la care au fost găsite. Se va înainta către Comisia de disciplină, unde se vor lua decizii. Au fost mai multe radiografii care au lipsit”, a spus medicul Florin Popa.

În replică, medicul Radu Jidovin, în vestiarul căruia au fost găsite cele mai multe radiografii, peste 80, spune că acestea au fost prezentate în cadrul unor dezbateri ştiinţifice. Practic, radiografiile însoţeau documentele medicale pentru exemplificarea cazurilor.

„S-au găsit câteva radiografii şi conducerea a decis să se facă o anchetă, au făcut un control în vestiarele noastre, că aşa se face, ca la poliţie. Au găsit nişte  radiografii. Ne-au spus că nu trebuia să ţinem noi acele radiografii, că sunt documente medico-legale, cumva că le-am sustras. Cele mai multe radiografii au fost găsite la mine. Toţi ortopezii ţin radiografii. Nu sunt cazuri medico-legale, sunt nişte controale, am reţinut radiografiile cu acordul pacientului, ca să urmăresc evoluţia. Eu am un pacient care are 50 de radiografii, l-am operat de câteva ori că s-a complicat intervenţia. Eu îl consider un succes. L-am prezentat ca lucrare ştiinţifică, când prezint cazul trebuie să pun dovezile acolo. Sunt controale, care nu se arhivează, nu sunt radiografiile iniţiale. M-am simţit direct acuzat că am luat radiografiile. Procedura de ridicare a radiografiilor din vestiarele noastre nu este corectă. Am trei lucrări ştiinţifice, două le-am prezentat la Zilele Medicale Slatinene şi una la conferinţa de la Turnu Severin”,
a spus doctorul Jidovin.

Ortopedul Ion Grămăticu spune că nu a putut participa la operaţiunea de numărarea a radiografiilor din vestiarul său pentru că opera un pacient.

„Nu am ştiut niciodată că se caută ceva, că există o problemă. Mi s-a pus în faţă o hârtie în care scria că se caută o radiografie. M-a sunat medicul şef de secţie să-mi spună să ies din sală, să las pacientul pe masă, ca să vin să deschid vestiarul, că dacă nu mi se sparge. Nu puteam să las pacientul deschis pe masă să vin să deschid vestiarul, pentru că era o comisie care căută radiografia. Nu e treaba mea unde sunt aceste radiografii”,
a spus ortopedul Grămăticu. 

Potrivit reprezentanţilor Spitalului Slatina, comisia de anchetă va avea primele concluzii săptămâna viitoare.

Comentarii

Redacţia

2019-03-13 14:11:24

Conținutul website-ului www.gazetanoua.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea Gazeta Nouă. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa office@gazetanoua.ro

loading...