Naţional

2020-02-22, 19:02:01

Cei șase români de la bordul navei ”Diamond Princess” au ajuns în România. Au fost preluați de ambulanțe și plasați în carantină

Şase cetăţeni români de pe vasul “Diamond Princess” au fost repatriaţi, sâmbătă dimineaţă, cu o aeronavă specială a Ministerului Apărării Naţionale, care a aterizat la baza aeriană 90 din Bucureşti.

Cei șase români aflați la bordul vasului de croazieră Dimond Princess, ținută în carantină  în Tokyo din cauza numeroșilor pasageri infectați cu noul virus chinezesc, s-au întors în țară.

Şeful DSU, Raed Arafat, a declarat, la postul Digi 24, că toţi cei şase vor intra în carantină pentru două săptămâni “într-un loc sigur” şi vor fi duşi la spital în caz că apar simptome de boală.

De asemenea, el a mai precizat că ei vor fi din nou testaţi pentru infecţia cu COVID-19 (coronavirus) la finalul perioadei de carantină, înainte de a fi lăsaţi să meargă acasă.

Toţi cei şase cetăţeni români de pe vasul de croazieră care şi-au exprimat dorinţa de a reveni în ţară au fost îmbarcaţi la bordul aeronavei puse la dispoziţie, în cadrul mecanismului european de protecţie civilă, de către guvernul italian, informează Agerpres.

Anterior îmbarcării, aceştia au fost testaţi de către echipa medicală mobilă, rezultatele testărilor fiind negative pentru infecţia cu COVID-19 (coronavirus).

Cei şase au aterizat în cursul nopţii trecute la Berlin, cu zboruri de evacuare medicală desfăşurate în cadrul Mecanismului de Protecţie Civilă al Uniunii Europene. De la Berlin au fost preluaţi de către aeronava de tip C-27J Spartan pusă la dispoziţie de către Ministerul Apărării Naţionale.

Potrivit unui comunicat MAPN publicat sâmbătă dimineaţă, aeronava, configurată pentru misiuni de evacuare medicală şi având instalată o cameră specială de izolare, a fost operată de un echipaj condus de locotenent-comandorul Romeo Gârz şi a avut la bord o echipă medicală aparţinând SMURD Bucureşti. Transportul a fost realizat cu respectarea întocmai a măsurilor pentru protecţia personalului şi a tehnicii, obligatorii în astfel de situaţii.

Cu privire la cei doi cetăţeni români de pe vasul respectiv infectaţi cu COVID-19, MAE a informat, vineri, că aceştia sunt în continuare spitalizaţi în Japonia, iar starea acestora de sănătate este bună.

Ambasada României la Tokyo este în legătură cu cei doi cetăţeni români spitalizaţi, cât şi cu ceilalţi nouă cetăţeni români, membri ai echipajului, care au decis să rămână pe vasul de croazieră, se mai preciza în informarea MAE.

Românii au fost coborâți din avionul Spartan, aparținând Forțelor Aeriene Române, și preluați cu ambulanțele și duși cel mai probabil la spital pentru investigații.

Pe timpul zborului, în aeronava militară au fost montate folii de protecții și chiar înainte de îmbarcare românii au fost testați de echipa medicală.

Rezultatele au arătat că nu sunt infectați cu temutul coronavirus, potrivit informațiilor transmise MInisterului Român al Afacerilor Externe.

Aeronava a fost operată de un echipaj condus de locotenent-comandorul Romeo Gârz și a avut la bord o echipă medicală aparținând SMURD București.

Toți cei șase cetățeni români care și-au exprimat dorința de a reveni în țară au fost îmbarcați la bordul aeronavei puse la dispoziție, în cadrul mecanismului european de protecție civilă, de către guvernul italian.

Cei 6 români vor fi ținuți 14 zile în carantină, iar după aceste două săptămâni, românii vor fi testați din nou și, dacă rezultatele vor fi negative, vor fi lăsați să plece acasă.

“La momentul examinării, ei nu reprezentau nicio problemă, nu prezentau nici problemă de simptomatologie, dar nici analize pozitive. Înseamnă că la acest moment ei nu pot infecta pe nimeni.

Însă regula prevede că ei trebuie să rămână 14 zile în carantină, în cazul în care se află în perioadă de incubație”, a spus Raed Arafat

Românii au fost repatriați cu sprijinul Ministerului Afacerilor Externe, cu un avion aparținând Forțelor Aeriene Române. Aceștia au fost preluați cu ambulanțele și duși la spital, pentru investigații.

Potrivit antena3.ro, pe timpul zborului, în aeronava militară au fost montate folii de protecții și chiar înainte de îmbarcare românii au fost testați de echipa medicală.

Potrivit informațiilor furnizate de MInisterului Român al Afacerilor Externe, rezultatele au arătat că nu sunt infectați cu noul coronavirus.

Toți cei șase cetățeni români care și-au exprimat dorința de a reveni în țară au fost îmbarcați la bordul aeronavei puse la dispoziție, în cadrul mecanismului european de protecție civilă, de către guvernul italian.

Cei șase români vor fi ținuți 14 zile în carantină, a anuțat în exclusivitate la Antena 3, secretarul de stat în MAI Raed Arafat. După aceste două săptămâni, românii vor fi testați din nou și, dacă rezultatele vor fi negative, vor fi lăsați să plece acasă.

sursa: romania24.ro

Comentarii

Redacţia

2020-02-22 19:02:01

Conținutul website-ului www.gazetanoua.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea Gazeta Nouă. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa office@gazetanoua.ro

loading...