Ce reclamă Guvernul la CCR, în sesizarea semnată de Dancilă: „Analiza prelungită a lui Iohannis e opunere făţişă

Analiza prelungita a presedintelui cu privire la nominalizarea ministrilor la Dezvoltare si Transporturi nu are temei legal si este o opunere fatisa, se arata in sesizarea premierului Viorica Dancila la CCR, cu privire la confluctul Guvern-Presedintie. Amanarea este numita „un refuz arbitar”.

Sesirea Guvernului are 15 pagini si este semnata de Viorica Dancila si secretarul general al Guvernului (Toni Grebla).

„Ambii titulari ai portofoliilor pentru care se propusese umirea de noi ministri au demisionat din Guvern (Lucian Sova la data de 22.11.2018 si Paul Stanescu la 26.11.2018), fiind incidenta ipoteza vacantei functiei de ministru. Altfel spus, in loc sa procedeze la revocare si apoi la numirea noilor ministri propusi, presedintele trebuie sa ia act de demisie, sa declare vacanta functia de membru al Guvernului si sa numeasca ministri propusi. In cazul uneia dintre functii, respectiv la Ministerul Transporturilor, la momentul formularii prezentei cereri, au expirat cele 15 zile prevazute de art.6 din Legea 90/2001 privind organizarea si functionarea Guvernului si a ministerelor, ceea ce inseamna ca demisia a devenit irevocabila. Cu toate acestea, presedintele Romaniei inca 'analizeaza' numirea celor doi ministri propusi de prim-ministru pe posturile vizate initial de remaniere cu consecinta revocarii si ulterior de demisie, cu consecinta vacantei postului de ministru. Consideram ca aceasta «analiza» prelungita nu are temei constitutional, fiind de fapt o opunere fatisa la cele statuate de Curtea Constitutionala in interpretarea art.85 din Constitutie, si constituie, de fapt, un refuz arbitrar/discretionar al presedintelui Romaniei de exercitare a unei competente constitutionale, adica exact ceea ce Curtea Constitutionala a calificat ca fiind un «veto» prohibit de dispozitiile constitutionale. Acest refuz determina un conflict juridic de natura constitutionala intre Presedintele Romaniei si Guvern/prim ministru, de natura sa determine dificultati si chiar blocaje la nivelul functionarii Guvernului”,
se arata in sesizarea premierului catre Curtea Constitutionala, potrivit Mediafax.

Dancila continua citand din Constitutie, aratand ca Iohannis deja a respins o data o numire, asa ca e obligat sa le accepte pe acestea.

„Refuzul de numire a ministrilor se poate exercita o singura data, motivat (adica nu arbitrar, discretionar), presedintele Romaniei avand obligatia acceptarii celei de-a doua propuneri formulata de prim-ministru. Este o concluzie fundamentata deopotriva pe dispozitivul si considerentele Deciziei nr.98/2008 (...) Asadar Curtea Constitutionala a exclus in mod expres orice posibilitate a Presedintelui de a refuza cea de-a doua propunere de numire formulata de prim ministru”,
se mai arata in sesizarea Guvernului.

Guvernul cere CCR sa-l oblige pe Iohannis sa o puna pe Olguta Vasilescu ministru al Dezvoltarii

Astfel, Guvernul cere CCR sa constate existenta „unui conflict juridic de natura constitutionala intre presedintele Romaniei, pe de o parte, si Guvern/prim-ministru, pe de alta parte, conflict generat de refuzul presedintelui de a da curs si celei de-a doua propuneri a prim-ministrului pentru numirea unor ministri”.

Totodata, se cere ca CCR sa il oblige pe Iohannis sa ia act de cele doua demisii, sa declare functiile vacante si sa accepte numirea Olgutei Vasilescu la sefia Ministerului Dezvoltarii si a lui Mircea Draghici la Ministerul Transporturilor.
Este sau nu a doua propunere?

Klaus Iohannis a anuntat de saptamana trecuta ca va lua o decizie dupa 1 Decembrie in ceea ce priveste cea de-a doua remaniere guvernamentala privind portofoliile de la Transporturi si Dezvoltare.

Seful statului i-a respins pe Ilan Laufer la Dezvoltare si Lia Olguta Vasilescu la Transporturi, noile propuneri ale premierului Viorica Dancila fiind Lia Olguta Vasilescu pentru portofoliul de ministru al Dezvoltarii si Mircea Draghici pentru Transporturi.

Insa intrebarea care se pune este daca se afla sau nu Iohannis la un al doilea refuz?

Ca sa existe propuneri, refuzate sau acceptate, ele trebuie sa vizeze posturi vacante. Dar posturile pentru care au fost propusi cei doi nu sunt vacante, pentru ca presedintele nu a semnat decretele de revocare pentru Paul Stanescu si Lucian Sova.

Sursa: ziare.com