Ce lasă primarul din Balş în urma lui: Abateri şi prejudicii de 90 miliarde lei vechi

În cele două mandate consecutive de primar al Balşului, Mădălin Teodosescu a fost prins de Curtea de Conturi a României cu abateri şi prejudicii de aproape 90 de miliarde lei vechi. Probabil că reprezentanţii Curţii de Conturi ar fi descoperit nereguli financiare cu mult mai mari şi multe dacă ar fi controlat primăria an de an. Teodosescu a scăpat, însă, în cei opt ani de mandat, cu doar trei controale. 90 de miliarde de lei vechi, din care mai multe miliarde reprezintă prejudicii aduse bugetului public, respectiv plăţi efectuate ilegal unor firme de casă, este, totuşi, foarte mult.

Un prim control al Curţii de Conturi care a căzut pe capul primarului din Balş a fost efectuat în 2011, când auditorii externi au descoperit abateri de peste 35 de miliarde lei vechi la nivelul exerciţiului bugetar al anului 2010. Una dintre neregulile scrise în raportul Curţii se referea la participarea primăriei la capitalul social al nou-înfiinţatei pe atunci SC Aqua-Trans SA, operatorul de apă-canal al oraşului pe care, după ce a băgat bani grei în el, Administraţia Teodosescu avea să-l falimenteze câţiva ani mai târziu. Având drept acţionar unic Consiliul Local Balş, capitalul social al nou-înfiinţatei companii a fost de peste 1,2 miliarde lei vechi, bani care, la data controlului, au fost de negăsit în bilanţul contabil al primăriei.

 

O altă neregulă se referea la o investiţie făcută la Liceul Teoretic „Petre Pandrea”.

 

„Entitatea (primăria - n.r.) a procedat la realizarea parţială a obiectivului prevăzut în lista de investiţii definitivă pentru anul 2010 - instalaţie termică interioară Liceul Teoretic Petre Pandrea - nefiind cuprinsă în lista de investiţii pe 2011 în vederea finalizării acesteia, astfel cheltuiala efectuată în 2010 devenind ineficientă şi neeconomicoasă”, se arată în raportul Curţii de Conturi, care indica, la acest capitol, o abatere financiară de peste 740 de milioane lei vechi.

 

În acelaşi act de control se mai arăta că primăria a transmis un proces-verbal (nr. 463/12.01.2005) privind adjudecarea unui teren în suprafaţă de 2.963,30 mp, aparţinând domeniului privat al oraşului, de către o firmă locală, SC Iorocom SRL, fără ca în prealabil să se fi încheiat un contract de vânzare-cumpărare în care să fie stipulate termenele şi modalităţile de plată a contravalorii terenului. Şi aici este vorba de o abatere de aproape 550 de milioane lei vechi.

Punct şi de la capăt

Un al doilea control a fost derulat de Curtea de Conturi în 2014, când au fost descoperite abateri de peste 41 de miliarde lei vechi, dar şi prejudicii de peste 3,6 miliarde lei vechi. Nerespectarea prevederilor legale privind fundamentarea bugetelor de venituri şi cheltuieli ale unităţilor de învăţământ preuniversitar şi neînscrierea în bugetul de venituri şi cheltuieli a fondului de rezervă bugetară în cota de până la 5% din totalul cheltuielilor, pentru finanţarea unor cheltuieli urgente sau neprevăzute apărute în cursul exerciţiului bugetar au fost doar două dintre neregulile depistate, reprezentând abateri de peste 20 de miliarde lei vechi în fiecare dintre cazuri.

 

De altfel, actualul primar nu a iubit niciodată fixarea, din capul locului, a unor sume de bani drept fundamentare pentru obiectivele de investiţii, aşa cum cere legea finanţelor locale, pentru că asta ar fi însemnat să nu mai poată fărâmiţa investiţiile mari şi, prin urmare, nu s-ar mai fi putut folosi de posibilitatea atribuirii directe a unor contracte de lucrări, varianta prin care, ani la rând, au fost alimentate conturile bancare ale unor firme de casă. Controlul din 2014 a mai descoperit şi prejudicii de peste 3,6 miliarde lei vechi, sumă plătită ilegal, pentru lucrări neefectuate, către firma unui condamnat la închisoare din Piteşti care s-a ocupat de construirea celor două blocuri de locuinţe sociale. Deşi auditorii Curţii de Conturi au recomandat întinderea reală a prejudiciului şi recuperarea lui, la următorul control aceştia aveau să descopere noi plăţi ilegale către aceeaşi firmă.

2015, anul plăţilor ilegale


În sfârşit, cel de-al treilea control avea să scoată la iveală abateri şi prejudicii de peste 12,6 miliarde lei, sumele reprezentând plăţi ilegale cumulând o valoare care a depăşit cu mult pe cea descoperită în cele două verificări anterioare. În 2015, discrepanţele mari dintre evidenţele fiscale, registrele agricole şi evidenţele cadastrale au dus la o abatere estimativă de peste 2,5 miliarde lei vechi, fiind încălcate multe dintre prevederile Codului de Procedură Fiscală, Hotărârii de Guvern nr. 44/2004 pentru aprobarea normelor metodologice de aplicare a Codului Fiscal, Ordonanţei de Urgenţă nr. 28 privind Registrul Agricol, precum şi ale Ordinului 734/2015 privind aprobarea normelor tehnice de completare a Registrului Agricol pentru perioada 2015 - 2019. Administrarea defectuoasă a bunurilor oraşului date în grija unor instituţii publice subordonate primăriei a dus, şi ea, la abateri de peste 150 de milioane de lei vechi.


Dacă abaterile descoperite au fost cu mult mai mici decât la controalele anterioare, în 2015 Administraţia Teodosescu a fost campioană în ceea ce priveşte plăţile efectuate pentru lucrări existente doar pe hârtie, nu mai puţin 6.186.330.000 lei vechi fiind cheltuiţi pe nimic. Aproape toţi aceşti bani au intrat în conturile unor firme de casă ale primărie conduse de Mădălin Teodosescu, printre care s-au numărat SC Damir My-By Electrocons SRL, administrată de Daniel Constantin Mirea şi Cornelia Mirea, SC Denilux Master Construct SRL, patronată de Florina Anuţa şi Liviu-Laurenţiu Anuţa, SC Natural Flowers SRL Balş, administrată de Cristina Elena Ciontu şi Dumitru Valentin Ciontu, Ciontu Viorica şi Niculina T. Popa, SC Zeus SA Piteşti, controlată de omul de afaceri Grigore Dobre, condamnat la închisoare cu executare într-un dosar de corupţie, şi SC Salubris SA.

•••

Iată, aşadar, ce lasă în urma sa Mădălin Teodosescu la capătul celor două mandate de primar. În ciuda bănetului cheltuit, Balşul rămâne unul dintre cele mai sărace oraşe la capitolul investiţiilor şi, implicit, al locurilor de muncă. Şi, mai nou, şi dator vândut la bănci, pentru că Mădălin Teodosescu a îndatorat oraşul pe încă 10 ani contractând credite bancare de zeci de miliarde lei vechi, totul pe cârca celor care plătesc taxe şi impozite.