Sănătate

2019-10-18, 12:32:30

Cazuri dramatice. Medic ORL-ist de la Spitalul Slatina: „Am avut cazuri în care copiii au înghiţit baterii sau fragmente de jucării”

Medicii de pe Secţia ORL a Spitalului Judeţean de Urgenţă Slatina întâlnesc frecvent cazuri dramatice, copii care sunt la un pas să se sufoce, după ce au înghiţit accidental corpuri străine. Aşa s-a ajuns ca în gâtul copiilor să fie descoperite baterii sau fragmente de jucării. ORL-iştii slătineni pot extrage doar corpurile străine blocate în esofagul adulţilor sau adolescenţilor. Copiii mici care se îneacă accidental sunt transferaţi la Craiova, cazurile reprezentând o urgenţă.

Medicul primar ORL de la Spitalul Slatina, Diana Ciobîrcă, spune că în esofagul copiilor sunt descoperite tot felul de obiecte, care mai de care mai ciudate.

„Avem copii sufocaţi, care sunt aduşi de părinţi după ce au înghiţit diferite corpuri străine. Când avem copii, dar şi adulţi cu corp străin traheobronşic nu putem să-i explorăm, că nu facem bronhoscopii, nu avem tuburi. Îi trimitem la Craiova. Sunt trimişi direct din UPU Slatina la Craiova. Corpii străini esofagieni se scot la Slatina, dar la copiii mai mari, care au constituţie de adult. Nu avem tuburi pentru copii. De la 15 ani, în funcţie de cum arată fizic, putem să scoatem corpul străin la Slatina, dacă putem folosi tubulatura pentru adulţi. Am avut cazuri în care copiii au înghiţit baterii, au avut resturi alimentare sau fragmente de jucării blocate. Au şi în nas, în urechi. Am avut astfel de situaţii chiar şi la copii sub un an, când pot pune mâna pe diferite obiecte şi le bagă în gură. Chiar şi copii mai mari, de 13-14 ani, din joacă, au înghiţit diferite obiecte”, a spus medicul Diana Ciobîrcă.

ORL-istul de la spitalul slătinean spune că micuţii nu trebuie să fie lăsaţi nesupavegheaţi, iar celor cu vârsta de până în trei ani să nu li se dea alimente ce pot fi aspirate cu uşurinţă, fructe sau legume cu sâmburi, seminţe sau alune.

Copiii care au inhalat obiecte străine trebuie să fie examinaţi de urgenţă de medicul specialist. Această recomandare este cu atât mai importantă cu cât copilul manifestă simptome sugestive de obstrucţie a căilor aeriene şi are dificultăţi la respirat.

Comentarii

Redacţia

2019-10-18 12:32:30

Conținutul website-ului www.gazetanoua.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea Gazeta Nouă. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa office@gazetanoua.ro

loading...