Cazul „Ditrău”, întâlnit la tot pasul...

Un angajator din Cluj, care a angajat legal 22 de srilankezi, se confruntă cu tot felul de probleme din cauza vecinilor, care din prima zi au sesizat mai multe instituţii. Patronul s-a trezit cu tot felul de controale din cauza reclamaţiilor, însă nu a cedat presiunilor aşa cum s-a întâmplat în Ditrău. Sunt câteva cazuri mediatizate, însă descriminări există la tot pasul.

De fapt, discriminarea se referă la tratarea diferită a unor persoane aflate în situaţii identice sau asemănătoare sau tratarea identică a unor persoane aflate în situaţii diferite. Cele mai multe discriminări au în prim plan grupurile etnice. Fiecare dintre noi am auzit, măcar o dată, „nu-l angajez pentru că e ţigan, nu-i place să muncească”.

Discriminări există peste tot. Chiar şi în relaţiile cu statul. De exemplu, o persoană cu dizabilităţi aflată în scaun cu rotile nu poate intra într-o clădire pentru a beneficia de anumite servicii, pentru că acea clădire nu este dotată cu rampă.

Chiar dacă există legi împotriva discriminării, iar egalitatea de tratament este garantată de Constituţie, sunt situaţii la tot pasul de discriminări pe criterii de rasă, vârstă, religie sau convingeri politice.