Caz complex, operat cu succes la Spitalul Slatina. Unui pacient din Sâmbureşti i-a fost extirpată o tumoră de zece centimetri de pe braţ

Chirurgii plasticieni de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Slatina fac intervenţii tot mai complexe. Un pacient din Sâmbureşti a fost operat cu succes la Spitalul Slatina, acestuia fiindu-i extirpată o tumoră de zece centimetri. Pacientul are o stare foarte bună şi îşi poate folosi mâna.

Ajutaţi de radiologii slătineni care efectuează investigaţii tot mai exacte pentru stabilirea unui diagnostic, chirurgii plasticieni abordează intervenţii din ce în ce mai dificile.

Coordonatorul Compartimentului de Chirurgie Plastică din cadrul Spitalului Slatina, medicul Florin Popa, a precizat că în cazul acestui pacient a contat foarte mult aportul radiologului Anca Iordache, care a făcut o descriere exactă a tumorii, pe baza imaginilor de la computerul tomograf.

„Am văzut un pacient care mi-a fost trimis de pe Secţia de Diabet, pentru consultul intersecţii. Este insulinodependent, dar şi cu o formaţiune tumorală de ţesut moale la nivelul braţului stâng. Era destul de mare, cred că avea undeva la zece centimetri în diametru, ocupa toată faţa internă a braţului. Mi s-a părut un caz interesant şi am urmat procedura pentru investigaţii şi stabilirea unui diagnostic. Am vorbit cu medicul Anca Iordache, pentru că aveam nevoie de investigaţii imagistice de calitate înaltă. Radiologul a decis că trebuie să facem un CT, care ne-a adus foarte multe informaţii despre structura formaţiunii tumorale. Pe noi ne interesează când operăm ce raporturi anatomice are formaţiunea tumorală. Când vorbim de braţ, de antebraţ există o serie de tendoane, artere, nervi care sunt importante. Formaţiunea avea o relaţie intimă cu artera brahială, care deserveşte tot membrul. Radiologul ne-a sugerat că are o relaţie cu această arteră, dar păstrează un plan de clivaj, acest lucru ne-a dat curaj să intrăm în sală”,
a spus medicul Florin Popa.

Pacientul are nevoie de investigaţii suplimentare de imunohistochimie, probele prelevate fiind trimise la un centru din Capitală.

„Se pare că nu este doar un lipom simplu, ci un liposarcom, o formaţiune tumorală malignă. Anatomopatologii slătineni nu ne-au dat un rezultat cert, pare a fi o tumoră borderline, fapt pentru care am trimis lamelele la Bucureşti, pentru examene suplimentare. Partea de imunohistochimie este mai dificil de lucrat la Slatina. Avem personal care lucrează şi această parte, este vorba de medicul Mihaela Muntean, care este un antomopatolog desăvârşit, dar acele chituri sunt foarte scumpe. La Craiova, acum au început să se facă şi sunt realizate doar contra cost”, a conchis medicul Florin Popa.