Câţiva medici de familie din judeţ au plecat în străinătate. Mihai Ungureanu: „Doctorii de familie nu sunt stimulaţi să vină în mediul rural”

Mai mulţi medici de familie din judeţ au plecat să muncească peste hotare. Cabinetele lor din comunele judeţului au fost preluate de către alţi medici, după ce doctorii au dat curs ofertelor avantajoase venite din Germania sau Franţa.

În ultimii ani, mai mulţi medici de familie din judeţ au plecat să muncească în străinătate. Au plecat, în primul rând, medicii din comunele judeţului.

Preşedintele Asociaţiei medicilor de familie Olt, doctorul Mihai Ungureanu, spune că doctorii au plecat pentru că au primit oferte financiare avantajoase.

„Mai mulţi medici de familie din mediul rural au plecat în Franţa. Oferta financiară primită a fost una avantajoasă. Li se oferă primă de instalare, au maşină, locuinţă, le este pus la dispoziţie cabinetul. De exemplu, doctorul Achimescu de la Priseaca a plecat în Franţa şi nu vorbim de un medic tânăr, dar a revenit după câţiva ani”, a spus doctorul Mihai Ungureanu.

Primarul din Ghimpeţeni, Constantin Dobre, spune că şi medicul din comuna sa a plecat în urmă cu două luni în Germania. Pacienţii medicului plecat au fost preluaţi de cel din comuna Tufeni.

„Medicul din Tufeni vine după prânz, de trei ori pe săptămână la Ghimpeţeni. El a preluat o parte din pacienţii doctorului din comuna noastră, care a ales să plece în Germania, în urmă cu două luni. Noi avem 1.450 de locuitori în comună, unii sunt înscrişi la medicii din Crâmpoia sau Nicolae Titulescu. Cel din Tufeni, care vine şi la noi, are şi el înscrişi pe liste în jur de 600 de pacienţi, iar noi suntem mulţumiţi de activitatea lui”,
a spus primarul din Ghimpeţeni.

Medicul Mihai Ungureanu a precizat că doctorii de familie nu mai vor să lucreze în cabinetele de la sate.

„Toată lumea vrea la oraş, unde sunt condiţii. Nu sunt interesaţi să vină în mediul rural. Doctorii de familie nu sunt stimulaţi să vină în mediul rural”, a adăugat Mihai Ungureanu.   

Medicii din nordul judeţului primesc spor de rural


Preşedintele CAS Olt, Florin Ciocan, a precizat că medicii de familie cu cabinete în zone defavorizate primesc spor de rural, care poate ajunge şi până la 30 la sută.

„Stimularea pentru medicina de familie se reflectă în sporul de rural. Este o sumă pe care o plătim medicilor de familie care trebuie să îndeplinească unele condiţii. Este un chestionar completat de medici, în care ei declară, şi cu semnătura primarului, că au anumite probleme. Nu au drumuri asfaltate, că distanţa până la cel mai apropiat oraş este mare. Zonele cele mai defavorizate sunt şi cel care primesc cei mai mulţi bani. Vorbim de zonele din nordul judeţului: Topana, Leleasca, Făgeţelu, Cungrea. Medicii de aici pot primi spor şi 30 la sută în plus faţă de ceilalţi. Cam toţi îşi fac spor de rural. În afară de spor, ei mai primesc banii per capita şi per serviciu”,
a spus Florin Ciocan.

Potrivit datelor furnizate de CAS Olt, în judeţ nu sunt comune fără medic.