Câţi olteni-gigant sunt diagnosticaţi la Spitalul Slatina? Boala generează mărirea în exces a nasului, urechilor, membrelor şi bărbiei

Deşi este o boală rară, incidenţa acromegaliei în rândul oltenilor pare a fi crescută. Endocrinologii de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Slatina diagnostichează două-trei cazuri pe an, ceea ce pare peste media naţională.

Pe fondul hipersecreţiei hormonului de creştere produs de glanda hipofiză, apar mai multe modificări structurale şi funcţionale la nivelul organismului.

Astfel, pacientul sesizează în timp că trăsăturile feţei au suferit transformări, adică fruntea a devenit proeminentă, pomeţii accentuaţi, nasul este mare şi cărnos, iar limba i-a crescut anormal. Totodată, constată că îi cresc mâinile şi picioarele, remarcă nepotrivirea mănuşilor sau pantofilor. Cresc şi organele interne. 

Endocrinologul de la Spitalul Slatina, Ana Tudosie, a precizat că la nivelul judeţului sunt mulţi pacienţi diagnosticaţi cu această boală.

„Avem cazuri rare de acromegalie. Colega mea, medicul Claudia Triţă, spune că zona Oltului are foarte multe cazuri de acromegalii, care ar trebui să fie o boală rară. Am şi eu un caz, pe care l-am diagnosticat de curând. Este un sindrom dat de excesul de hormon de creştere. Pacientul care are acromegalie se trezeşte că îi cresc nasul, bărbia şi chiar urechile. Sunt destul de multe cazuri la nivelul judeţului, deşi ar trebui să fie o boală rară. Statisticile arată că şase cazuri la un milion de locuitori. La Slatina avem şi două-trei cazuri pe an diagnosticate. Am văzut foarte multe cazuri la Parhon, dar acolo veneau din toată ţara”,
a spus endocrinologul de la spitalul din Slatina.